«Τράπεζα Γης» για 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς

πολεοδομική μεταρρύθμισηΕντάξεις-εξπρές στο σχέδιο πόλεως, ιδιωτικές πολεοδομήσεις και οριστική λύση σε περισσότερους από 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί τομή στην εθνική πολιτική γης, αποβλέποντας, επιτέλους στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας, μέσω μιας συνολικής και ολιστικής προσέγγισης στη ρύθμιση του χώρου. Βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η πολεοδομική οργάνωση του χώρου, ώστε να διευκολυνθεί η στροφή προς την περιφέρεια, με επίκεντρο την κατοικία. Καθιερώνεται ένα νέο και γρήγορο μοντέλο πολεοδόμησης περιοχών και αναθέρμανσης της οικονομικής ζωής σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς της χώρας, μέσω του θεσμού της «Τράπεζας Γης» και ταχύτατων διαδικασιών (one stop shop).

Μέσω της «Τράπεζας Γης», δηλαδή ενός σύγχρονου θεσμού «Αγοράς Δικαιωμάτων Γης», ένας οικοδομικός συνεταιρισμός που έχει προβλήματα (δασικά ή χωροθέτησης) θα μπορεί να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή. Αυτές οι περιοχές υποδοχής ορίζονται ως ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης μέσω του νέου νόμου.

Παράλληλα, μετατρέπεται η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ σε one stop shop για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση. Σε αυτή θα μεταφερθούν οι υπάλληλοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Οι διαδικασίες θα γίνονται από την υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ και όχι από τους πολίτες – ιδιώτες, ενώ τίθεται μέγιστη προθεσμία έγκρισης. Το σύνολο των διαδικασιών («Τράπεζα Γης», one stop shop) θα γίνεται ηλεκτρονικά, προκειμένου να επιτευχθούν ταχύτητα, διαφάνεια και λογοδοσία. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα λειτουργεί αντικειμενικά, χωρίς παρεμβάσεις από πολιτικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες. Η λειτουργία (ποια δικαιώματα, πού μεταφέρονται, με ποια αξία, με ποια προτεραιότητα) θα διενεργείται ηλεκτρονικά, με βάση προκαθορισμένα κριτήρια, χωρίς ανθρώπινη επαφή. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν εταιρίες ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι χρηματοδότησης των έργων υποδομής και κατασκευής κοινόχρηστων χώρων.

Το σχέδιο νόμου θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις πολεοδόμησης, ως ακολούθως:

 • Μέγιστη περιοχή πολεοδόμησης στην περιφέρεια τα 300 στρέμματα, για να υπηρετείται η ανάγκη προσαρμογής στα υφιστάμενα μεγέθη του οικισμού, με ελάχιστη έκταση 50 στρεμμάτων.
 • Χωροθέτηση δίπλα σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς οι οποίοι έχουν μέχρι εκατόν πενήντα κατοίκους και παρουσιάζουν φθίνουσα πληθυσμιακή πυκνότητα.
 • Για υφιστάμενους μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς που έχουν μέχρι 50 κατοίκους προβλέπεται μέγιστη έκταση νέας πολεοδόμησης τα 100 στρέμματα, για οικισμούς που έχουν μέχρι 100 κατοίκους προβλέπεται μέγιστη έκταση νέας πολεοδόμησης τα 200 στρέμματα και για οικισμούς που έχουν μέχρι 150 κατοίκους προβλέπεται μέγιστη έκταση νέας πολεοδόμησης τα 300 στρέμματα.
 • Ελάχιστη απόσταση 500 μέτρα από τον υφιστάμενο οικισμό και μέγιστη απόσταση τα έξι χιλιόμετρα, προκειμένου οι κάτοικοι των νέων περιοχών να εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους οικισμούς.
 • Υποχρέωση οδικής σύνδεσης (υφιστάμενης ή νέας) με τον υφιστάμενο οικισμό.
 • Ελάχιστη απόσταση δέκα χιλιομέτρων από πόλη, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέα προάστια και οι κάτοικοι των νέων περιοχών να εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς και όχι από την πόλη.
 • Δεν δύναται να χωροθετηθεί ανά περιφερειακή ενότητα πλήθος οικισμών που υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα.
 • Ελάχιστη απόσταση 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 100 μέτρων από τις κορυφογραμμές.
 • Ρητές και συγκεκριμένες επιτρεπόμενες χρήσεις, αποκλειστικά σχεδόν κατοικίας (και ορισμένες συνοδές χρήσεις: αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλοπαιδιές, πολύ μικρά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης αναγκών). Όλες οι άλλες χρήσεις θα χωροθετούνται στον υφιστάμενο οικισμό.
 • Υποχρέωση εναρμόνισης των μορφολογικών χαρακτηριστικών των νέων αναπτύξεων στη μορφολογία και την κλίμακα του υπάρχοντος οικισμού.
 • Υποχρέωση δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού στο νέο οικισμό και κατασκευής των απαραίτητων δικτύων, παράλληλα με τη μελέτη σύνδεσης του υφιστάμενου οικισμού στο νέο βιολογικό καθαρισμό. Ο δήμος θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα δίκτυα και τη σύνδεση του υφιστάμενου οικισμού από την εισφορά σε χρήμα του νέου οικισμού.
 • Ελάχιστη περιοχή πολεοδόμησης τα 300 στρέμματα στις ειδικές περιπτώσεις πολεοδόμησης.

Πηγή:

 • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Σελίδες 1-16 | 18/06/2014

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s