Μάχη κατά του σκυροδέματος

ecovative-mushroom-pkgΚατά την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, ο κατασκευαστικός τομέας ευθύνεται για το 40% των εκπομπών C02 στον πλανήτη και το 40% των αμερικανικών αποβλήτων υγειονομικής ταφής, ανθεκτικά στην οποιαδήποτε αλλαγή. Σκυρόδεμα, τούβλα και τσιμέντο έχουν παραμείνει τα κυρίαρχα υλικά από τη βιομηχανική επανάσταση, στις αρχές του 19ου αιώνα, ασκώντας πίεση στους φυσικούς πόρους και το κλίμα. Με αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες και οι αρχιτέκτονες αναζητούν στο φυσικό κόσμο νέες λύσεις, περιβαλλοντικά αποδεκτές.

Η περίπτωση του δομικού υλικού από άμμο και ούρα δεν είναι η μόνη στην κατεύθυνση αυτή. Υπάρχουν πολλές, κάποιες από τις οποίες έχουν περάσει και στην παραγωγική διαδικασία. Δείγματα της προσπάθειας παρουσιάζουμε σήμερα.

Ο υψηλότερος ουρανοξύστης στο Λος Άντζελες κτίζεται με υποκατάσταση κατά 1/4 του τσιμέντου από «ιπτάμενη τέφρα», τα απόβλητα από την καύση άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γιούτα και στην Αριζόνα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ανθεκτικότητα του σκυροδέματος, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται αντίστοιχα οι εκπομπές CO2 κατά την παραγωγή τσιμέντου.

Η Ιαπωνική εταιρεία TIS & Partners δημιούργησε, μετά το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα το 2011, ένα νέο οικοδομικό υλικό που ονομάζεται «CO2 Structure», ως υλικό ανοικοδόμησης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς επιτυγχάνονται χρόνοι ταχύτεροι απ’ ότι το βραδείας ξήρανσης σκυρόδεμα. Με την έγχυση διοξειδίου του άνθρακα σε διοξείδιο του πυριτίου (άμμος και χαλαζία), κατάφεραν να αναπτύξουν ένα δομικό υλικό αρνητικού άνθρακα, με διπλάσια αντοχή σε εφελκυσμό απ’ ότι το τούβλο.

Τούβλα κατασκευασμένα από κάνναβη σε συνδυασμό με πηλό. Η αμερικανική εταιρεία Hempcrete, διαθέτει στο εμπόριο μια παραλλαγή, μείγμα κάνναβης και ασβέστη, ως ένα θερμικό υλικό τοιχοποιίας. Η παραγωγή τους μειώνει εντυπωσιακά τις εκπομπές CO2.

Η Ecovative ήδη παράγει συσκευασίες από γεωργικά απόβλητα και το μυκήλιο των μανιταριών, ενώ σχεδιάζει την κατασκευή δομικών υλικών. Όπως υποστηρίζει ο ιδρυτής της εταιρείας EbenBayer το μυκήλιο, κατ’ ουσία οι ρίζες των μανιταριών, είναι πολύ καλές να συνέχουν οργανικά υλικά και κάποια ημέρα ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Ένα άλλο φυσικό υλικό με αρνητική παραγωγή CO2, είναι το …ταπεινό άχυρο, το οποίο επιστέφει στις κατασκευές. Η «Nebraska Method» χρησιμοποιείται ως δομικό και μονωτικό υλικός σε σπίτια της Αμερικής, ενώ εταιρείες, όπως η βρετανική ModCell, παράγουν προκατασκευασμένους τοίχους και πάνελ οροφής.

Παραδοσιακά υλικά όπως η λάσπη από μείγμα άμμου, πηλού, άχυρου και χώματος, προτείνονται μη-ρυπογόνα εναλλακτικά δομικά υλικά για μικρά κτίρια. Ένας άντρας από την Οξφόρδη, ισχυρίζεται ότι έκτισε ένα σπίτι Χόμπιτ (του γνωστού παιδικού παραμυθιού) με λιγότερα από 250 δολάρια.

Τα απόβλητα των κατασκευών αποτελούν ένα σύγχρονο αυξανόμενο πρόβλημα. Τα Enviroblocks είναι κατασκευασμένα κατά 70% από ανακυκλωμένα αδρανή, δεσμεύοντας το τσιμέντο, ενώ τα Durisol κατά 80% ανακυκλωμένα ροκανίδια, τα οποία είναι τυλιγμένα γύρω από ράβδους χάλυβα ώστε να αποκτούν αντοχή.

Η χρήση των γνωστών «κυψελωτών» τούβλων, εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, καθώς έχει διαπιστωθεί πως σημαίνουν λιγότερες εκπομπές CO2 από την παραγωγή τους, ενώ οι τοίχοι που κατασκευάζονται έχουν μονωτικά χαρακτηριστικά και μειώνει το κόστος της ενέργειας ενός κτιρίου.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s