Δάση: γιατί το ν/σ θεωρείται περιβαλλοντικά επιζήμιο, γιατί διαμαρτύρονται (και) οι επενδυτές

δάσηΤο νομοσχέδιο για τα δάση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στα θερινά τμήματα της Μόνιμης Επιτροπή Εμπορίου και της Ολομέλειας της Βουλής και ήδη έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούνται παρατηρήσεις και να εκφράζονται αντιρρήσεις τόσο από περιβαλλοντικούς φορείς όσο και από επενδυτές.

Προσχηματική η δασική προστασία

Για πλήρη τροποποίηση της δασικής νομοθεσίας, με πρόσχημα την περαιτέρω προστασία για τη διατήρηση, ανάπτυξη και βελτίωση των δασών και των δασικών εκτάσεων” κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) σε επιστολή του προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου που εστάλη ενόψει της κατάθεσης των νομοσχεδίων.

Το CISD επισημαίνει ότι τα νομοσχέδια με τίτλους “Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης” και ‘’Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί – Χρήσεις Γης’’ παρότι περιλαμβάνουν σειρά ορθών νομοθετικών διατάξεων που επιλύουν χρόνια προβλήματα και σημαντικές καθυστερήσεις, όπως η κατεδάφιση αυθαιρέτων, η πρόβλεψη ποινικών κυρώσεων για τους παρανομούντες και η ψηφιακή αποτύπωση στην ενιαία βάση που καθιέρωσε η Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση λειτουργούν ως “κερκόπορτα” για σειρά αντιπεριβαλλοντικών πρακτικών.

Η μεθόδευση
To CISD επισημαίνει ότι η «συνολική και ολιστική προσέγγιση στη ρύθμιση του χώρου» όπως την αποκαλεί το ΥΠΕΚΑ γίνεται εκτός του νόμου για τον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό που ψηφίστηκε πρόσφατα και δεν ενσωματώθηκε σε αυτόν, όπως αντικειμενικά θα έπρεπε και γιατί συνδυάζεται με ρυθμίσεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Με τη μεθόδευση αυτή αμβλύνονται αναμενόμενες κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς στο νομοσχέδιο εμπεριέχεται η τακτοποίηση και επίλυση προβλημάτων που απασχολούν επί μακρόν περισσότερους από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες, μέλη 550 οικοδομικών συνεταιρισμών, εκ των οποίων οι 220 βρίσκονται στην Αττική και το 50% αυτών έχει δασικά προβλήματα”.

Οι συνεταιρισμοί αυτοί “δεν μπορούν να αξιοποιήσουν άνω των 300.000 στρεμμάτων ιδιωτικές εκτάσεις, λόγω δασικών, ιδιοκτησιακών και δικαστικών εμπλοκών και απαγορεύσεων” αναφέρει το CISD.

Τα κύρια σημεία της κριτικής
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το CISD, το νομοσχέδιο επιτρέπει την οικοδόμηση και εντός των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, νομιμοποιεί οικισμούς που χτίστηκαν σε δάση και ανάβει το “πράσινο” φως στην κατασκευή και λειτουργία τουριστικών δραστηριοτήτων, δεξαμενών πετρελαιοειδών, ακόμη και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και τυροκομείων και ελαιοτριβείων, κλπ.

Ουσιαστικά, αναφέρει το Παρατηρητήριο θεσπίζεται η fast track πολεοδόμηση περιοχών, ακόμα και σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς της χώρας με ιδιαίτερα ευαίσθητα οικολογικά, αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά στοιχεία, λειτουργώντας ως νέος τύπος «αντιπαροχής» προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο η δασική νομοθεσία εναρμονίζεται με την υφιστάμενη τουριστική (και όχι αντιστρόφως όπως θα ήταν λογικό), καθώς εκτός από ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ, που ήδη προβλέπονται, εντάσσονται στις επιτρεπτές επεμβάσεις οι ολοκληρωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης ιαματικών πόρων και τα τελεφερίκ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το ν/σ σύμφωνα με το CISD περιορίζει, χαριστικά, τις οικονομικές υποχρεώσεις των εξορυκτικών εταιρειών, καθώς η καταβολή ανταλλάγματος θα υπολογίζεται πλέον μόνο ως προς την επέμβαση στην επιφάνεια του εδάφους και όχι στην αναλογία της εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας, αφήνοντας ασύδοτη την εκμετάλλευση του υπόγειου ορυκτού πλούτου, χωρίς καταβολή αντίστοιχου τιμήματος προς το ελληνικό δημόσιο.

Τι λένε οι επενδυτές
Κύκλοι του επιχειρηματικού κόσμου στέκονται στο γεγονός ότι με τις νέες ρυθμίσεις, η επιφάνεια που θα μπορεί να αναπτυχθεί σε δάσος ή δασική έκταση θα είναι η μισή, συγκριτικά με το μέγεθος της δομήσιμης έκτασης που προβλέπεται σήμερα.

Σήμερα επιτρέπεται η κάλυψη στο 10% της επιφάνειας για έκταση από μηδέν έως πέντε στρέμματα και εμβαδού τουλάχιστον 500 στρεμμάτων. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 5% και φθίνει σταδιακά βάσει των στρεμμάτων (ίδιου εμβαδού), σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις.

«Οι νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ δεν λαμβάνουν υπόψη ότι οι 24ωρης λειτουργίας σύνθετες τουριστικές μονάδες, που σχεδιάζονται στη χώρα, απαιτούν μεγάλες εκτάσεις για να υλοποιηθούν. Επίσης, τα business plan των υφιστάμενων επενδύσεων καταρτίστηκαν βάσει των συντελεστών δόμησης που προβλέπουν οι ρυθμίσεις που θα αντικατασταθούν. Εάν, λοιπόν, ο συντελεστής δόμησης μειωθεί, τότε οι μελέτες των projects αυτών θα πρέπει να ακυρωθούν» σημειώνει στο Capital.gr ο Δημήτρης Χριστόπουλος, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος των επενδυτών που σχεδιάζουν στην Ιθάκη το τουριστικό συγκρότημα «Iliad resort» προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ.

«Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι η δόμηση, υπό αυστηρές προϋποθέσεις σε δάση και ιδιωτικές εκτάσεις, προστατεύει καλύτερα τα δάση έναντι καταπατητών και εμπρηστών» προσθέτει.

Το νομοσχέδιο θέτει ως δικλείδα ασφαλείας για την υλοποίηση σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων σε ιδιωτικά δάση και εκτάσεις την έκδοση προεδρικού διατάγματος, ενώ για τις όποιες επεμβάσεις απαιτείται, μεταξύ άλλων, να μην επέρχεται αισθητική αλλοίωση του τοπίου, να συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημοσίου συμφέροντος και να υπάρχει η μικρότερη δυνατή απώλεια δασικού πλούτου.

Αυτή τη στιγμή, οι μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις, βάσει προϋπολογισμού, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είναι το Iliad resort, ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα που σχεδιάζεται στην Ιθάκη και το Atalanti Hills, προϋπολογισμού 1-1,5 δισ. ευρώ, που σχεδιάζεται στην Αταλάντη.

Το Iliad resort σε έκταση 2600 στρεμμάτων θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ, ενώ το Atalanti Hills περιλαμβάνει την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 κατοικιών, την υλοποίηση ακαδημίας και γηπέδων γκολφ, βοτανικού λόφου 700 στρεμμάτων, ιππικού κέντρου και θεματικού πάρκου.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s