«Πράσινο» για συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΣτΕΤο Γ’ Τμήμα ΣτΕ με αυξημένη σύνθεση έκρινε, κατά πλειοψηφία, συνταγματικούς τους νόμους (4009/11 και 4076/12) που άνοιξαν τον δρόμο για μεγάλες ανακατατάξεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, με τη μείωση πανεπιστημίων και ΤΕΙ και με τη μείωση και συγχώνευση τμημάτων τους. Μειοψηφία του δικαστηρίου έθεσε, πάντως, ζήτημα αντισυνταγματικότητας της όλης μεταρρύθμισης, κρίνοντας ότι η συγχώνευση πάσχει γιατί δεν ήταν προϊόν επιστημονικής μελέτης με ειδική τεκμηρίωση.

Οι προσφυγές
Η πρώτη δίκη που έλυσε τα συνταγματικά προβλήματα γύρω από την αναδιάρθρωση του «σχεδίου Αθηνά» απέρριψε προσφυγές που είχαν υποβάλει 6 καθηγητές και διάφορες επαγγελματικές ενώσεις, όπως η ΕΕΤΕΜ , η ΠΟΜΗΤΕΔΥ.

Με τις προσφυγές επιδιωκόταν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα 95/13 κατά το σκέλος που συγχώνευσε τα τμήματα Πολιτικών Εργων Υποδομής και Τοπογραφίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Αθήνας, σε τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ της ίδιας σχολής.

Το ΣτΕ απέρριψε τις συνταγματικές ενστάσεις κατά του Ν. 4009/11 και του «σχεδίου Αθηνά», κρίνοντας (2634/14) ότι ο νομοθέτης έχει ευρύτατα περιθώρια εξουσίας για το πώς θα οργανώσει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ εν όψει των εκάστοτε επιστημονικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, χωρίς να υποχρεώνεται να ακολουθήσει ορισμένο οργανωτικό και λειτουργικό πρότυπο.

Πρέπει, όμως, παράλληλα να διασφαλίζει την πλήρη αυτοδιοίκησή τους και την ακώλυτη άσκηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s