‘’Μπαράζ’’ παρατάσεων για τους διαγωνισμούς ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ

ακίνηταΓια τον Οκτώβριο μετατίθενται οι περισσότεροι από τους διαγωνισμούς που αφορούν την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων και είχε προγραμματίσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που τα… γνωστά νομικά και χωροταξικά προβλήματα μεταθέτουν συνεχώς προς τα πίσω και τα σχέδια περί τιτλοποίησης ή μεταφοράς των δικαιωμάτων επί δημοσίων ιδιοκτησιών σε νέα εταιρεία, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Eτσι, κατόπιν διευκρινιστικών αιτημάτων -και όχι μόνο- από πλευράς των επενδυτών μετατίθενται χρονικά οι διαγωνισμοί για τα 14 αρχοντικά και μικρά Ξενία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία προορίζονται για ξενοδοχεία boutique (είτε με σύσταση και μεταβίβαση του δικαιώματος επιφάνειας για 99 χρόνια είτε ακόμη και με 50ετής μισθώσεις), οι διαγωνισμοί για τα ολυμπιακά ακίνητα, για την αξιοποίηση της μεγάλης δημόσιας έκτασης στην Ερμιόνη, αλλά και για την πώληση πέντε ιδιοκτησιών του Ελληνικού Δημοσίου  σε πόλεις εκτός Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, για το διαγωνισμό που αφορά τα 14 boutique hotels, η παράταση που δόθηκε είναι κατά ένα μήνα, δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν για τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η νέα ημερομηνία είναι για το τέλος Οκτωβρίου. Για τις 17 Οκτωβρίου μετατέθηκε το χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά τα δύο ολυμπιακά ακίνητα σε Μαρκόπουλο και Γαλάτσι, όπου οι αρχικές προσφορές για την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης (για περίοδο 40 ετών με δυνατότητα παράτασης) ήταν να κατατεθούν στις 22 Σεπτεμβρίου.  Για τις 22 Σεπτεμβρίου είχε ορισθεί αρχικά η υποβολή των προσφορών για την αξιοποίηση του ακινήτου των 171 στρεμμάτων στην Ερμιόνη, που προορίζονται για την ανάπτυξη ξενοδοχειακού θέρετρου υψηλών προδιαγραφών μέσω ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων), ενώ πλέον το νέο χρονοδιάγραμμα κάνει λόγο για υποβολή των προσφορών στις 31 Οκτωβρίου.

Τα 5 ακίνητα του εξωτερικού
Για τις 31 Οκτωβρίου επίσης μετατέθηκε η ημερομηνία υποβολής των προσφορών για τα πέντε ακίνητα ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου που πωλούνται στο εξωτερικό. Πρόκειται για τα ακίνητα, στην Ουάσινγκτον, την Πραιτόρια, το Βελιγράδι, τη Λουμπλιάνα και τη Νέα Υόρκη, για τα οποία η υποβολή των προσφορών είχε ορισθεί στις 3 Οκτωβρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε και τα ποσά που ζητεί για κάθε ακίνητο: Όσον αφορά τις δύο ιδιοκτησίες στις ΗΠΑ, για το μέν κτίριο στην Ουάσιγκτον η ελάχιστη τιμή πώλησης έχει ορισθεί στα 4,45 εκατ. δολάρια, ενώ για τους γραφειακούς χώρους των 960 τ.μ. στη Νέα Υόρκη η ελάχιστη αποδεκτή τιμή ορίστηκε στα 9 εκατ. δολάρια. Το κτιριακό συγκρότημα στην Πρετόρια πωλείται έναντι 212,5χιλ. ευρώ, ενώ το κτίριο των 2.400 τ.μ. στο Βελιγράδι, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, πωλείται έναντι ελάχιστου τιμήματος ύψους 2,4 εκατ. ευρώ. Στα 800 χιλ. ευρώ ορίστηκε η ελάχιστη τιμή για το διατηρητέο στη Λιουμπλιάνα.

Η μαρίνα Χίου
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του σχεδίου της αξιοποίησης μαρινών ανά την  Ελλάδα, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, γνωστοποιήθηκε και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μαρίνα Χίου, όπου προβλέπεται η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής όχι μόνο για τους χρήστες της μαρίνας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της πόλης της Χίου. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, υφίσταται «ζήτηση-ανάγκη σύγχρονων αλλά και επαρκών τουριστικών υποδομών (τουριστικά καταλύματα και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις) καθώς και υποδομών αναψυχής (χώροι συνάθροισης κοινού – σινεμά, πολιτιστικοί χώροι, εμπορικό κέντρο) που χαρακτηρίζει την εν λόγω περιοχή αλλά και το νησί συνολικά.» Το σενάριο αξιοποίησης που προκρίνεται η μέγιστη συνολική δόμηση 6.900 τ.μ. με χώρους διοίκησης και λειτουργίας της μαρίνας (κτίρια διοίκησης, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, super market, χώρους υγιεινής, γραφεία κ.τ.λ), αναψυχής και εξυπηρέτησης κοινού (όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχείο, χώρους συνάθροισης κοινού, χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.), και ναυταθλητισμού.

της Στεφανίας Σούκη
αναδημοσίευση από NewMoney

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s