Βουτιά του ΕΝΦΙΑ έως και 98% σε 1.268 περιοχές

ΕΝΦΙΑΜειώσεις στον ΕΝΦΙΑ έως και 98% μπορούν να προσδοκούν οι ιδιοκτήτες 2.531.171 ακινήτων σε 1.268 περιοχές της Ελλάδας εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου τα αρχικά εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων προξένησαν εγκεφαλικά επεισόδια στους φορολογουμένους, προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση.

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν σήμερα τον κατάλογο με όλες τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν διορθώσεις στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου καθώς και τις τιμές ανά στρέμμα βάσει των περσινών τιμών ΦΑΠ, με τις οποίες θα προσδιοριστούν τελικά οι φόροι. Οι μειώσεις είναι εντυπωσιακές, αποκαλύπτοντας και το μέγεθος της αρχικής γκάφας.

Τα επτά στρέμματα σιτάρι του κ. Παπανικολάου στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων (περίπτωση που είχαν αναδείξει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 5 Αυγούστου), η αξία των οποίων υπολογίστηκε αρχικά στα 851.568 ευρώ οδηγώντας σε ΕΝΦΙΑ 1.254 ευρώ, κοστολογούνται πλέον στα 98.670 ευρώ. Ο κ. Παπανικολάου μπορεί να ηρεμήσει. Με το νέο του εκκαθαριστικό θα απαλλάσσεται από τον συμπληρωματικό φόρο των 2.159 ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ψαλιδισμένος σχεδόν στο ένα δέκατο. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στη διόρθωση των λαθών και τα νέα εκκαθαριστικά να αρχίσουν να αναρτώνται από την ερχόμενη Δευτέρα στο Taxisnet, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου.

Οι κατάλογοι με τις τιμές και τις περιοχές όπου θα γίνουν οι διορθώσεις βρίσκονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι υπάλληλοι εργάζονται κυριολεκτικά νυχθημερόν για να διορθώσουν αντικειμενικές αξίες που βγάζουν μάτι. Στον Σολωμό Κορινθίας τα 2,080 εκατ. ευρώ που κοστολογήθηκε οικόπεδο ενός στρέμματος προσγειώνονται στα 770.714 ευρώ, στον οικισμό Κατσαρού Ηλείας το εξωφρενικό ποσό των 1,159 εκατ. ευρώ υποχωρεί στα 122.360 ευρώ, στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς τα 508.000 ευρώ ανά στρέμμα αναπροσαρμόζονται σε 16.000 ευρώ, ενώ στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας (οικισμός Τρικόρφου), όπου η αύξηση ήταν 4.695%, η τιμή ανά στρέμμα πέφτει από τα 279.575 ευρώ στα 5.830 ευρώ.

Τα στοιχεία με βάση τα οποία τρέχουν ήδη οι διορθώσεις των εκκαθαριστικών όσων φορολογουμένων έχουν δικαιώματα επί ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού δείχνουν ότι οι φόροι που θα κληθούν τελικά να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία σχέση με τα πέραν κάθε φαντασίας ποσά που προέκυψαν κατά την αρχική εκκαθάριση.

Το παράδειγμα του χωριού Μολόχα Κοζάνης είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Η Μολόχα είναι ένα ορεινό ερειπωμένο χωριό Ποντίων με μόλις 20 κατοίκους στην Κοζάνη, σε υψόμετρο 630. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός επί των φορολογικών για να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατό η αντικειμενική αξία σε ένα οικόπεδο ενός στρέμματος να κάνει άλμα από τα 3.000 ευρώ κατά τον προσδιορισμό του ΦΑΠ το 2013 στα 165.500 ευρώ κατά τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ το 2014. Κι όμως συνέβη.

Η αύξηση της αξίας των οικοπέδων στη συγκεκριμένη περιοχή έφτασε το εξωφρενικό ποσοστό 5.416%. Τα κενά στον νόμο του ΕΝΦΙΑ οδήγησαν στο τρελό αποτέλεσμα ένας φορολογούμενος με 3 στρέμματα στη Μολόχα Κοζάνης να θεωρείται ότι έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία αξίας 496.500 ευρώ και να καλείται να πληρώσει όχι μόνο ΕΝΦΙΑ αλλά και συμπληρωματικό φόρο 293 ευρώ.

Ακόμα χειρότερα στον οικισμό Σελλών στο Ρίο Αχαΐας, όπου η αξία ενός στρέμματος οικοπέδου έκανε άλμα από τα 770.714 ευρώ το 2013 στα 2,080 εκατομμύρια ευρώ το 2014. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μισό στρέμμα οικοπέδου ήταν αρκετό για να προκύψει μόνο για συμπληρωματικό φόρο επιβάρυνση 4.000 ευρώ! Από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα αρχίσουν σταδιακά να αναρτώνται στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet τα διορθωμένα εκκαθαριστικά, η καρδιά των ιδιοκτητών ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος μπορεί να πάει στη θέση της.

Ήδη από σήμερα, με τους αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ», μπορούν να διαπιστώσουν το μέγεθος της προσαρμογής που θα γίνει στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα.

Πηγή:

  • ΤΑ ΝΕΑ | Σελίδες 1-13-19 | 16/09/2014

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s