Αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων με διαδικασίες-εξπρές

δασικές εκτάσειςΜε ταχείες διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής ή μη καθιερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς σε διάστημα μόλις 10 ημερών θα κρίνεται αν μια έκταση είναι δασική ή όχι, ενώ η απόφαση του δασάρχη θα αναρτάται online. Οι πολίτες θα μπορούν να την δουν με ένα κλικ στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να χτυπηθεί η διαφθορά και η λειτουργία παραμάγαζων μέσα στα δασαρχεία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, εκδίδονται γύρω στις 20.000 πράξεις χαρακτηρισμού τον χρόνο και για να για να βγει η κάθε μια χρειάζεται πάνω από ένας χρόνος. Σε περίπτωση δε, που υπάρξει διαφωνία και η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια μπορεί να χρειαστεί έως και μια δεκαετία. Στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι η κατάσταση που επικρατεί μοιάζει με κουβάρι: πολύπλοκη νομοθεσία και διαφορετικές υπηρεσίες υπεύθυνες για την ίδια περιοχή, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να χρησιμοποιούν αλχημείες για να πετύχουν τους στόχους τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη διαδικτυακή πύλη του ΥΠΕΚΑ όλες οι πράξεις χαρακτηρισμού μαζί με τα τοπογραφικά διαγράμματα και τυχόν άλλες αποφάσεις ανώτερων οργάνων προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τον χαρακτήρα μιας έκτασης. Θα ακολουθεί η δημοσιοποίηση πάλι online, καθώς και των όποιων αντιρρήσεων σε διάστημα ενός μήνα.

Σημειωτέον ότι στις αναρτήσεις θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία των ενδιαφερομένων με δεδομένα από το Taxisnet. Μελλοντικός στόχος είναι όλες οι πληροφορίες να αξιοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών. Οι πράξεις χαρακτηρισμού θα εξακολουθούν να γίνονται μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες από το Κτηματολόγιο έως το 2020.

Το ισχύον καθεστώς για τις αναδασώσεις
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, πλέον σε τρεις μήνες εκδίδεται απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για άρση/ανάκληση της απόφασης κήρυξης μιας έκτασης ως αναδασωτέας. Αν μια δασική έκταση έχει αλλάξει νόμιμα χρήση δεν κηρύσσεται πλέον αναδασωτέα. Υπάρχει και πρόβλεψη για ανάκληση όλων των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα. Τέλος, για όσες επεμβάσεις επιτρέπεται πλέον να γίνονται σε αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται απόφαση για άρση της αναδάσωσης.

Μπορείτε να μεταβείτε στην ιστοσελίδα πατώντας εδώ

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s