Πρόταση για χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων από την KfW

ενεργειακή αναβάθμισηΠρόταση για σύσταση ενός ακόμη υπο- ταμείου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IFG), που θα αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Sigmar Gabriel.

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά τη συνάντηση, η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι από τη γερμανική πλευρά προβλέπει τη χρηματοδοτική συνδρομή στο πρόγραμμα εξοικονόμησης από τη γερμανική τράπεζας KfW, η οποία, ήδη, συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο από τα τρία υπο- ταμεία του IFG, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα άλλα δύο υπο-ταμεία αποσκοπούν σε κεφαλαιουχική συμμετοχή σε ΜΜΕ καθώς και σε χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος ανέφερε ότι η αναβάθμιση των κτιρίων ήταν ένας από τους μοχλούς που οδήγησαν τη γερμανική οικονομία στην έξοδο από την κρίση. Επίσης, τόνισε ότι αυτές οι επενδύσεις βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επεσήμανε ότι η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα θα συνεχιστεί.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσο- ουκρανική κρίση και οι πιθανές επιπτώσεις τους στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς και η ελληνική πρόταση για δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης για το φυσικό αέριο, που θα τεθεί και στο επόμενο συμβούλιο υπουργών.

Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε στον Γερμανό αντικαγκελάριο τις εξελίξεις στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και απηύθυνε πρόσκληση στις γερμανικές εταιρίες να συμμετάσχουν στον προσεχή γύρο παραχωρήσεων για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Τέλος, συζητήθηκαν η πρόοδος στον τομέα των αγωγών, με έμφαση στον ΤΑΡ και τον ελληνοβουλγαρικό, καθώς και η προοπτική συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή:

 ———————————-

Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων «δίνουν» 120.000 θέσεις εργασίας

Επενδύσεις 120 δισ. ευρώ, και δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας, συνεπάγεται σε βάθος 15ετίας η μαζική ενεργειακή αναβάθμιση της πλειοψηφίας των 8 εκατομμυρίων ελληνικών κτιρίων.

Πρόκειται για παλαιότερη μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης Παπανδρέου, την περίοδο 2009-2010.

Η μελέτη αποκτά ξανά ενδιαφέρον μετά και τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του υπ. Περιβάλλοντος-Ενέργειας Ι. Μανιάτη και του αντικαγκελάριου και υπ. Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Sigmar Gabriel, όπου και συζητήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου «Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων», με κεφάλαια της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KFW.

Στόχος, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, οικιακών, και επαγγελματικών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στη χώρα μας, παραμένουν ενεργειακά «αθωράκιστα».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι από τη γερμανική πλευρά προβλέπει χρηματοδότηση στο εν λόγω πρόγραμμα από τη γερμανική τράπεζα KFW, η οποία ήδη συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο 1ο από τα 3 υποταμεία του IFG, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το ύψος των έξτρα πόρων που θα συγκεντρώσει το νέο αυτό ταμείο, ο τρόπος λειτουργίας του, και άλλα διαδικαστικά θέματα, θα διερευνηθούν από τις τεχνικές ομάδες των δύο πλευρών.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θέλει να αποσπάσει το «οκ» των Γερμανών για συμμετοχή τους στο ταμείο, ακόμη και αν αυτή αρχικά είναι μικρή.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πανευρωπαϊκά ως το 2020.

Λογικά, από τους πιο ωφελημένους, θα είναι χώρες σαν την Ελλάδα όπου πάνω από το 89% των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980. Δηλαδή 3,7 εκατ. κτίρια είναι θερμικά απροστάτευτα.

Το υπό συζήτηση ταμείο, θα είναι ένα ακόμη υπο- ταμείο, το 4ο κατά σειρά, του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IFG), που με τη συνδρομή της γερμανικής τράπεζας, και θα παρέχει χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακές εργασίες για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου ελληνικού κτιριακού αποθέματος.

Δεσμευτικός στόχος 30%
Εκείνο πάντως που θα δώσει πραγματική ώθηση πανευρωπαϊκά στη «βιομηχανία» ενεργειακών αναβαθμίσεων σε κτίρια, με επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ και χιλιάδες νέες θέσεις εργασία, θα είναι η αναμενόμενη υιοθέτηση από το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, της εισήγησης της Κομισιόν για δεσμευτικό στόχο 30% ως προς την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων μέχρι το 2030.

Αρχικά, οι Βρυξέλλες είχαν αφήσει… χωρίς δεσμευτικό στόχο την υποχρέωση για ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων.

Ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο αναθεώρησαν την απόφαση τους και υιοθέτησαν ένα πιο φιλόδοξο στόχο.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο, επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν José Manuel Barroso από 7 υπουργούς ενέργειας σχετικά με την ανάγκη υιοθέτησης ενός φιλόδοξου στόχου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ως το 2030.

Την επιστολή συνυπέγραφαν, ο έλληνας υπουργός Ι. Μανιάτης ως προεδρεύων τότε του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, μαζί με άλλους 6 ομότιμούς του, τον αντικαγκελάριο, υπουργό οικονομικών της Γερμανίας και αρχηγό του SPD Sigmar Gabriel, της Δανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου.

Η μοναδική ανησυχία, είναι η εξής: Να υιοθετηθεί ο εν λόγω φιλόδοξος στόχος, αλλά στην πορεία… να αναθεωρηθεί, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με τις μεγαλόπνοες ευρωπαϊκές εξαγγελίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s