Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια: φοροαπαλλαγές ζητά το ΥΠΕΚΑ – Μελέτη από το ΤΕΙ Πειραιά

εξοικονόμηση κατ' οίκονΦοροαπαλλαγή ύψους έως 15.000 Ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στη συνάντηση που είχαν χθες Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου.

«Πιστεύω βαθιά ότι η κατά 100% φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών κατοικιών για τις δαπάνες έως 15.000 ευρώ, που θα κάνουν προκειμένου να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, αποτελεί μια ολοκληρωμένη οικονομική, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική παρέμβαση που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και επανέλαβε πως το υπουργείο διεκδικεί στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014 – 2020, άλλα επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, είναι προφανές ότι οι φοροαπαλλαγές αυτές θα υπερκεραστούν από την καταβολή του ΦΠΑ και των αντίστοιχων φόρων και τελών που θα προκύψουν από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Επιπλέον, όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, η δράση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα, τους επόμενους μήνες, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της οικοδομής και ασφαλώς σημαντική εξοικονόμηση πόρων στα νοικοκυριά που θα αξιοποιήσουν το κίνητρο αυτό, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως ανάλογες ενεργειακές παρεμβάσεις εξοικονομούν έως και 40% του ενεργειακού κόστους σε ετήσια βάση.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος
Άλλωστε, πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην ολοκλήρωση στρατηγικής μελέτης για τη μεσοπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος (κατοικίες, εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά), στα πλαίσια του Άρθρου 4, Οδηγία 27/2012/ΕΕ.

Στα πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στο οποίο έχουν υπαχθεί μόνο 47.000 αιτήσεις συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 490 εκατ. Ευρώ.

Η σύνταξη της σχετικής μελέτης ανατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ στην επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ηπίων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Πειραιά -ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και εξειδικευμένης εμπειρίας του Εργαστηρίου στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα- με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Ιωάννη Κ. Καλδέλλη, Δ/ντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ενεργειακές και Περιβαλλοντικές Επενδύσεις» .

Το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έκτοτε δραστηριοποιείται ανελλιπώς στην εκπαίδευση, την έρευνα και την παροχή υπηρεσιών στα πεδία της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, τα οποία αποτελούν τους πλέον δυναμικούς τομείς της οικονομίας, με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης και καταγεγραμμένες ανάγκες για εξειδικευμένα στελέχη κατάλληλης διεπιστημονικής εκπαίδευσης με γνώσεις και εμπειρία στην τεχνολογία, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τη νομοθεσία.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s