Τραμ Αθήνας: Δημοπρατούνται οι επεκτάσεις προς Πατησίων και Αργυρούπολη

τραμΣε πλήρη κινητικότητα είναι πλέον τα έργα του Τραμ. Η υπο κατασκευή επέκταση της Α΄ φάσης προς Πειραιά, υπολογίζεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά σε περίπου 1,5 χρόνο στις αρχές του 2016. Θα υπάρξει μία περίοδος 2-3 μηνών δοκιμαστικής λειτουργίας και πριν το καλοκαίρι του 2016 θα έχει τεθεί σε λειτουργία. Θα διαθέτει 12 νέους σταθμούς, ενώ θα ανακατασκευαστεί και ο υφιστάμενος τερματικός σταθμός στην περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.). Το έργο παρουσιάζει ήδη ένα χρόνο καθυστέρηση όμως του τελευταίους μήνες δείχνει ότι αρχίζει να μπαίνει σε ρυθμούς κατασκευής.

Σε φάση δημοπράτησης όμως βρισκόμαστε πλέον για το μεγάλο έργο ανάπλασης της Πανεπιστημίου που περιλαμβάνει την κατά 2,2χλμ επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα στην Πατησίων, στο ύψος της Αλεξάνδρας (τέρμα θα είναι η πλατεία Αιγύπτου). Φορέας υλοποίησης όλου του έργου είναι η Αττικό Μετρό. Οι μελέτες είναι ολοκληρωμένες και χρηματοδοτημένες από το Ίδρυμα Ωνάση. Η ολοκλήρωση τοποθετείται το 2017.

Προ των πυλών είναι και η δημοπράτηση για την μικρή «έξυπνη» επέκταση του Τραμ από την Λ. Ποσειδώνος (ύψος Αγίου Κοσμά) στην Λ. Βουλιαγμένης (στο ύψος του σταθμού Μετρό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ) μέσω του σημερινού Ντεπό. Η επέκταση θα έχει μήκος 1,2χλμ και η ολοκλήρωση θα απαιτήσει περίπου 18 μήνες. Το κόστος της επέκτασης είναι στα 15εκ.ευρώ.

Υπό μελέτη βρίσκονται μία σειρά από επεκτάσεις του δικτύου. Στην πρώτη γραμμή είναι οι επεκτάσεις της Β΄ φάσης προς Πειραιά, όπου προβλέπεται η σύνδεση κέντρου Πειραιά με Χατζηκυριάκειο και Φρεαττύδα.

Άλλη μία ενδιαφέρουσα [B]επέκταση είναι αυτή προς Κερατσίνι με 6 σταθμούς. Έχει διερευνηθεί η χάραξη του έργου, και ένα σημαντικό τμήμα προβλέπεται υπογειοποιημένο (περίπου 2,6 χλμ).

Σε μελέτες που επίσης χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση είναι και η περαιτέρω επέκταση του Τραμ προς τα Άνω Πατήσια, η οποία θα διασυνδέσει τη γραμμή του ΗΣΑΠ και θα εξυπηρετήσει πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως τα Πατήσια και η Κυψέλη. Θα καλύψει συνολικά την Πατησίων, θα έχει μήκος 4,3 χιλιόμετρα και θα διαθέτει 10 σταθμούς ενώ με την λειτουργία του πολλές λεωφορειακές γραμμές θα καταργηθούν.

Τέλος, ίσως μία από τις εκπλήξεις που ενδέχεται να δούμε στα έργα Τραμ να είναι και η επέκταση από του Φιξ στο Φάληρο μέσω της Λ. Συγγρού, έργο που έχει συζητηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν έχει ούτε επίσημη μορφή, ούτε βρίσκεται στον επίσημο προγραμματισμό της Αττικό Μετρό. Το ενδιαφέρον σε αυτό το έργο είναι η εμπορική επιτυχία που θα έχει λόγω της πυκνότητας εμπορικών επιχειρήσεων, κατοικιών, των σημαντικών σημείων της Συγγρού (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κέντρο Πολιτισμού Ι. Σ. Νιάρχος, Ευγενίδειο) αλλά και της εύκολης σύνδεσης Αθήνας-Πειραιά με Τραμ που σήμερα απαιτεί σχεδόν 1 ώρα διαδρομής.

του Νίκου Καραγιάννη
αναδημοσίευση από ypodomes.com

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s