Ποιοι εξαιρούνται από τις ευνοϊκές διατάξεις για τα αυθαίρετα

ΑυθαίρεταΕξαιρούνται από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4178/13 περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, όσα αυθαίρετα είχαν κατασκευαστεί πριν την 28/7/2011 και έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η άδειά τους με αμετάκλητη τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα η εκπρόσωπος του δημοσίου στη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται η συνταγματικότητα ή μη του συγκριμένου νόμου.

Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση επιχειρεί όπως φαίνεται να αποδυναμώσει το βασικό επιχείρημα τριών κατοίκων του Αμαρουσίου οι οποίοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο στρεφόμενοι κατά της συνταγματικότητας του νόμου.

Οι προσφεύγοντας υποστηρίζουν πως η προηγούμενη πρόβλεψη για υπαγωγή των συγκεκριμένων κτισμάτων στο νόμο ήταν αντίθετη στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών , αφού εμφανίζεται δια νόμου να καταργούνται δικαστικές αποφάσεις.

Η εκπρόσωπος του Δημοσίου στα πυρά περί αντισυνταγματικότητας απάντησε και με ένα πρόσθετο επιχείρημα. Όπως είπε, στο πράσινο ταμείο που συγκεντρώνονται τα χρήματα από τα πρόστιμα τα οποία έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες για νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών «υπάρχουν 2,31 δις ευρώ».

Σημείωσε επίσης ότι παρόλο που υπάρχει δυνατότητα τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν τρύπες στο δημόσιο ταμείο και όχι να διατεθούν για περιβαλλοντικούς σκοπούς, αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πάντως, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σωτ. Ρίζου.

Όταν στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος των πρόσθετων παρεμβαινόντων υπέρ της προσφυγής είπε πως στα Ευρωπαϊκά Κράτη (Γερμανία Γαλλία κλπ.) η αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίστηκε μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού, ο κ. Ρίζος απάντησε μη κρύβοντας την έντονη ενόχλησή του, πως:

«Δεν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα πολιτισμένα Κράτη. Οι πόλεις αυτές οι ευρωπαϊκές, που δημιουργήθηκαν στη μοναρχική περίοδο εμπεριέχουν ήδη τον πολεοδομικό σχεδιασμό με τρόπο που δεν μπορεί να φανταστεί ο νομοθέτης»!

της Άννας Κανδύλη
αναδημοσίευση από Real.gr

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s