ΣτΕ: Συζητήθηκε η συνταγματικότητα του νόμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

ΑυθαίρεταΣυζητήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα ή μη του Νόμου 4178/13 για τη νομιμοποίηση στα αυθαίρετα. Ουσιαστικά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κρίνει αν είναι εντός συνταγματικών πλαισίων η διατήρηση επί μακρόν των αυθαιρέτων και η εξαίρεση τους από την κατεδάφιση ως στοιχεία του νέου νόμου 4178/13.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου κατά της συνταγματικότητας του νόμου.

Κατά τη συζήτηση η συνήγορος του Δημοσίου ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο περιβάλλοντος προώθησε ήδη τροπολογία που βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την οποία εξαιρούνται των ευνοϊκών διατάξεων τα αυθαίρετα που είχαν κατασκευαστεί πριν την 28/7/2011 και έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η άδειά τους με αμετάκλητη τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση επιχειρεί να αφοπλίσει ένα βασικό επιχείρημα των αιτούντων πως η προηγούμενη πρόβλεψη υπαγωγή των συγκεκριμένων κτισμάτων στο νόμο ήταν αντίθετη στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών , αφού εμφανίζεται δια νόμου να καταργούνται δικαστικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕ αντέδρασε όταν ο εκπρόσωπος των προσθέτων παρεμβαινόντων υπέρ της προσφυγής, που είπε πως στα Ευρωπαϊκά Κράτη (Γερμανία, Γαλλία, κλπ) η αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίστηκε μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού, έδειξε την έντονη ενόχλησή του, λέγοντας: «Δεν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα πολιτισμένα Κράτη. Οι πόλεις αυτές οι ευρωπαϊκές, που δημιουργήθηκαν στη μοναρχική περίοδο εμπεριέχουν ήδη τον πολεοδομικό σχεδιασμό με τρόπο που δεν μπορεί να φανταστεί ο νομοθέτης».

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s