Νέα »φουρνιά» διατηρητέων –και όχι μόνο- βγάζει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ

ΤΑΙΠΕΔΈνα »πακέτο» επτά ακινήτων ανά την Ελλάδα βγάζει προς πώληση μέσα στο Δεκέμβριο το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Πρόκειται για κτίρια ανά την Ελλάδα, που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν το ελληνικό Δημόσιο και τώρα είναι κενά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις προσφορές τους στις 17 Δεκεμβρίου, στο http://www.e-publicrealestate.gr που »τρέχει» για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Ειδικότερα, πρόκειται για οικόπεδα με διατηρητέα -και όχι μόνο- ακίνητα στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, στο κέντρο της Μεσσήνης του δήμου Μεσσήνης, το τριώροφο διατηρητέο στο κέντρο της Πάτρας επί της οδού Αγ. Νικολάου 8, το λιθόχτιστο παραδοσιακό που στέγαζε το ειρηνοδικείο στην Ανδρίτσαινα του νομού Ηλείας, το κτίριο στην Παραμυθιά του νομού Θεσπρωτίας και το πρώην κτίριο του ειρηνοδικείου στην Κλειττορία του νομού Αχαϊας. Το διατηρητέο που βγαίνει προς πώληση στη λίμνη Ευβοίας είναι επίσης το διώροφο που στέγαζε το Ειρηνοδικείο, σε κεντρικό σημείο της παραλιακής οδού της Λίμνης.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει την υποβολή των δικαιολογητικών και της κλειστής οικονομικής προσφοράς, ενώ κατά τη δεύτερη φάση οι συμμετέχοντες που θα προκριθούν θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία μέσω του ιστότοπου του http://www.e-publicrealestate.gr. H πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου.

Τι γίνεται με τα ακίνητα της Πλάκας
Εν τω μεταξύ, στο τέλος Οκτωβρίου έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν- μετά από παράταση φυσικά- οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για το πιο σημαντικό πακέτο των ακινήτων που αφορά τα διατηρητέα στην Πλάκα. Η διαγωνιστική διαδικασία είναι ήδη ανοικτή για τα ακίνητα, τα οποία θα παραχωρηθούν μέσω του θεσμού της επιφάνειας.

Σε απάντηση μάλιστα των όσων είδαν το τελευταίο διάστημα το φώς της δημοσιότητας περί ‘’κατάληψης’’ ορισμένων από τα 12 ακίνητα που παραχωρούνται, το ΤΑΙΠΕΔ απαντά ότι «σε κάθε περίπτωση τα ακίνητα θα περιέλθουν στους τελικούς πλειοδότες με την υπογραφή της σύμβασης επιφανείας, ελεύθερα από οποιοδήποτε σχετικό δικαίωμα τρίτου ή τυχόν παράνομη ή αυθαίρετη κατάληψη, χρήση κλπ, επομένως κάθε σχετική ενέργεια θα έχει ολοκληρωθεί προ της υπογραφής». Σημειώνεται εδώ ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ακίνητο το οποίο είναι κατειλημμένο στην Πλάκα ως… αποθηκευτικός χώρος σκαλωσιών.

Επιπλέον προβληματισμό στους υποψηφίους επενδυτές δημιουργεί το γεγονός ότι συγκεκριμένα ακίνητα, όπως επί της οδού Θέσπιδος 17 & Επιμενίδου, επί της οδού Θέσπιδος 20, επί της οδού Θέσπιδος 24, επί της οδού Ραγκαβά 3-5, επί της οδού Ραγκαβά 7, επί της οδού Τριπόδων 32 & Ραγκαβά, επί της οδού Πρυτανείου 13, επί της οδού Πρυτανείου 9 & Στράτωνος και επί της οδού Στράτωνος 15-25 πέρασε στη κυριότητα του υπουργείου Πολιτισμού με απαλλοτρίωση, ο σκοπός όμως της οποίας δεν επιτελέστηκε. Εν προκειμένω, το Ταμείο θεωρεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο ανάδοχος εξασφαλίζεται μέσω του Ν. 3986 (αρ. 2 παρ. 12) με βάση τον οποίο «…το περιουσιακό στοιχείο περιέρχεται στην κυριότητα, νομή και κατοχή του Ταμείου, ελεύθερο από κάθε δικαίωμα τρίτου. Για τυχόν δικαιώματα επί του περιουσιακού στοιχείου που μεταβιβάζεται στο Ταμείο, ο τρίτος έχει αποκλειστικά δικαίωμα αποζημίωσης, έναντι μόνο του Δημοσίου…».

της Στεφανίας Σούκη
αναδημοσίευση από NewMoney

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s