Διορθώνουν τον ΕΝΦΙΑ για 400.000 ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑΣτην τροποποίηση των διατάξεων με τις οποίες καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αναμένεται να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η ενέργεια αυτή αποφασίστηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις τις οποίες προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις μεθοδεύσεις που εφαρμόστηκαν όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των ετήσιων καθαρών οικογενειακών εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων προκειμένου να περιοριστούν σημαντικά όσοι δικαιούνται μειώσεις ή πλήρη διαγραφή των καταλογισθέντων ποσών του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες τροποποιημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν από φέτος και θα προβλέπουν ρητώς ότι στο ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί εάν ο φορολογούμενος δικαιούται ή όχι της μερικής (κατά 50%) ή της ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ δεν συμπεριλαμβάνονται:

  • τα οικογενειακά επιδόματα (στήριξη τέκνων, τριτεκνικά και πολυτεκνικά) τα οποία δίδονται στους φορολογούμενους από τον ΟΓΑ,
  • οι αποζημιώσεις απολύσεων,
  • οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με βαθμό αναπηρίας άνω του 80%.

Πέραν των παραπάνω ποσών, είναι πολύ πιθανό να εξαιρεθούν κι άλλα όπως, για παράδειγμα, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και το φοιτητικό επίδομα, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός οικονομικά εξαθλιωμένων φορολογουμένων που έχουν χάσει άδικα τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ επειδή στα εισοδήματά τους συνυπολογίστηκαν και τα ποσά αυτά. Ωφελημένοι από τις παραπάνω αλλαγές θα είναι τουλάχιστον 400.000 φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα.

Πάντως, η τροποποίηση των διατάξεων για τον τρόπο υπολογισμού των ετήσιων καθαρών οικογενειακών εισοδημάτων που λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ γίνεται… κατόπιν εορτής.

Όσοι φορολογούμενοι έχασαν τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας των μεθοδεύσεων του υπουργείου Οικονομικών στον τρόπο υπολογισμού των εισοδημάτων τους θα αποκατασταθούν με καθυστέρηση πολλών εβδομάδων ή ακόμη και μηνών και αφού προηγουμένως εμπλακούν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα και να διορθώσει το ζήτημα που ανέκυψε εκδίδοντας νέα διορθωτικά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό σύστημα TAXISNET, το οποίο χρησιμοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για τον αυτόματο προσδιορισμό των δικαιούχων των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, πραγματοποιεί τον υπολογισμό των οικογενειακών εισοδημάτων των φορολογουμένων λαμβάνοντας υπόψη όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης στους οποίους έχουν δηλωθεί τα πάσης φύσεως ποσά που έχουν απαλλαγεί από το φόρο εισοδήματος ή έχουν φορολογηθεί με ειδικό τρόπο, ακόμη δε κι αυτά που απαλλάσσονται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ξεχωρίσει από τους κωδικούς αυτούς τα επίμαχα ποσά επιδομάτων, τα οποία κανονικά δεν θα ‘πρεπε να συνυπολογίζονται στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα!

Έτσι όσοι φορολογούμενοι έχασαν άδικα τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα εμπλακούν, αναγκαστικά, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή θα κληθούν στις αρμόδιες εφορίες για να προσκομίσουν δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι στους κωδικούς του πίνακα 6 των φορολογικών τους δηλώσεων συμπεριέλαβαν ποσά επιδομάτων που δεν έπρεπε να συνυπολογιστούν στο οικογενειακό τους εισόδημα, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, το εισόδημα αυτό να επανυπολογίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο, κατόπιν αφαίρεσης των συγκεκριμένων επιδομάτων, και τελικά να αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι των απαλλαγών.

Οι γραφειοκρατικές αυτές διαδικασίες όμως θα λάβουν χώρα και θα ολοκληρωθούν πολλές εβδομάδες -ίσως και μήνες- αργότερα. Μέχρι τότε όμως οι φορολογούμενοι που έχασαν άδικα τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα καλούνται να καταβάλλουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις ολόκληρου του νέου φόρου ακινήτων. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δε θα πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις αυτές, θα θεωρούνται οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών και θα απειλούνται με κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία! Εν τω μεταξύ, από χθες επικρατεί το αδιαχώρητο στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων, καθώς εκατομμύρια πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνταξιούχοι, προσέρχονται μαζικά για να εξοφλήσουν τη δεύτερη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς η προθεσμία για την πληρωμή της λήγει σήμερα, 31 Οκτωβρίου.

Πηγή:

  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Σελίδες 1-18 | 31/10/2014

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s