ΕΝΦΙΑ: Με την πρώτη δόση πληρώσαμε φόρους πάνω από 1 δις ευρώ

ΕΝΦΙΑΤo 40% των προσδοκώμενων εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βάλει στο ταμείο το υπουργείο Οικονομικών. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο, οπότε πληρώθηκε η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε 780 εκατ. ευρώ, κάτι λιγότερο από τα διπλά των 440 εκατ. ευρώ που ήταν η πρώτη δόση.

«Πολλοί φορολογούμενοι, ιδίως όσοι είχαν μικρές οφειλές, πλήρωσαν εφάπαξ» αναφέρουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Υπέρβαση των προσδοκώμενων εσόδων από τη δόση του Οκτωβρίου καταγράφηκε και τον περασμένο μήνα. Παρότι δεν έχει κλείσει ακόμα το ταμείο του Οκτωβρίου και η ΓΓΔΕ συνεχίζει να περνά πληρωμές στο σύστημα, εκτιμάται ότι συνολικά έχουν ήδη εισπραχθεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ή το 40% των συνολικών εσόδων από τον φόρο ακινήτων ύψους 2,650 δισ. ευρώ.

Τώρα, το μεγάλο στοίχημα για την πορεία των εσόδων έως το τέλος του έτους δεν είναι άλλο από το πόσοι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή θα προτιμήσουν την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σ. Σεχπερίδου κάνουν τα τελευταία «τεσταρίσματα» στην ηλεκτρονική εφαρμογή και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη σχετική απόφαση, ώστε όλα να είναι έτοιμα στις 13 Νοεμβρίου και να ξεκινήσει η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παράλληλα, η κ. Σαββαΐδου βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία ζητούν διευκρινίσεις αναφορικά με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή. «Ζητούν διευκρινίσεις για λεπτομέρειες της ρύθμισης, όπως για παράδειγμα ποιοι και πόσοι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτή, ποια μέτρα ενεργοποιούνται για όσους χάσουν ή δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, πώς αίρονται οι κατασχέσεις για όσους μπουν στη ρύθμιση…» αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ.

Η τρόικα δεν είναι είδηση ότι εξαρχής δεν έβλεπε με καλό μάτι μια νέα ρύθμιση οφειλών, ιδίως με τόσο μεγάλο αριθμό δόσεων. Την υπόθεση όμως είχε πάρει πάνω του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε κάνει και τη σχετική προαναγγελία. Τελικά, η νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε εσπευσμένα – μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – στη Βουλή με πρωθυπουργική εντολή, με την ανοχή αλλά χωρίς την πλήρη έγκριση από την τρόικα.

ΑΠΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δώσει ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών θα είναι υπεραπλουστευμένη. Οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gsis.gr και με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης θα εισέρχονται στην υπηρεσία ρύθμισης οφειλών επιλέγοντας τον αριθμό των δόσεων. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ, ενώ δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια που θα προσδιορίζουν τον μέγιστο αριθμό των δόσεων. Η μόνη διαχωριστική γραμμή είναι αυτή της οφειλής έως 15.000 ευρώ που ανοίγει τον δρόμο για δόσεις έως 72 (για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ) ή 100 (για οφειλές χαμηλότερες των 15.000 ευρώ). Από τη ρύθμιση αποκλείονται όσοι έχουν οφειλές υψηλότερες από 1 εκατ. ευρώ. Εφόσον όμως εξοφλήσουν το υπερβάλλον ποσό του 1 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να εντάξουν το υπόλοιπο της οφειλής τους στη ρύθμιση έως τις 31 Μαρτίου 2015.

Πηγή:

  • ΤΑ ΝΕΑ (έντυπη έκδοση)

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s