Αποσύνδεση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τις αντικειμενικές αξίες

Αντικειμενικές αξίεςΣημαντική ώθηση στην κτηματαγορά θέλει να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μειώνοντας από το 2015 τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αποσύνδεση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) από τις αντικειμενικές αξίες, ενώ από το νέο έτος ο ΦΜΑ θα επιβάλλεται επί της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου, όπως αυτός θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Επί της ουσίας οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται στο σκέλος των μεταβιβάσεων και διατηρούνται μόνο για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, των δημοτικών τελών κ.λπ.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι κάθε κίνηση που οδηγεί στη μείωση των φορολογικών βαρών και των στρεβλώσεων που υπάρχουν σήμερα στην ακίνητη περιουσία δίνει ώθηση στην κτηματαγορά, και εν δυνάμει θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Παράδειγμα:

  1. Έγγαμος προχωρεί στην αγορά διαμερίσματος (πρώτη κατοικία που ισχύει αφορολόγητο). Το διαμέρισμα είναι 140 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 270.000 ευρώ και πραγματικής 190.000. Δεδομένου ότι είναι πρώτη κατοικία ο φόρος μεταβίβασης 3% θα επιβληθεί στα 20.000 ευρώ δεδομένου ότι τα πρώτα 250.000 ευρώ είναι αφορολόγητα, αφού πρόκειται για πρώτη κατοικία. Ο φόρος θα ανέλθει στο ποσό των 600 ευρώ. Εφόσον ο φόρος επιβληθεί στην πραγματική τιμή πώλησης, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πληρώσει στο Δημόσιο.
  2. Φορολογούμενος προχωρεί στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή του Χολαργού και η επιφάνειά του ανέρχεται στα 80 τ.μ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 144.000 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης ανέρχεται στα 100.000 ευρώ. Με βάση όσα ισχύουν σήμερα ο ΦΜΑ (επιβάλλεται στην αντικειμενική) που πρέπει να καταβληθεί είναι 4.320 ευρώ, ενώ εφόσον επιβληθεί στην πραγματική αξία ο φόρος μειώνεται στα 3.000 ευρώ.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s