Στο 37,1% η μέση πτώση των τιμών κατοικιών απ’ το 2008

τιμές κατοικιώνΣτη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια αποδίδει η ΤτΕ την εμβάθυνση της κρίσης στην αγορά ακινήτων και τη σημαντική αποθάρρυνση της ζήτησης αν και όπως επισημαίνεται στη χθεσινή ενδιάμεση έκθεση της ΤΤτΕτΕ, η αύξηση της φορολογίας ακινήτων «κατέστη αναγκαία για λόγους δικαιότερης κατανομής των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα οποία προέρχονται από τις τράπεζες, από το 2008 μέχρι και φετινό εννιάμηνο, η συνολική μείωση των τιμών των κατοικιών πανελλαδικά αγγίζει το 37,1%. Ωστόσο τονίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που διεξάγει τη ΤτΕ, μεταξύ των κτηματομεσιτικών γραφείων και συμβούλων ακίνητης περιουσίας, η μείωση των τιμών είναι ακόμα μεγαλύτερη κατά το διάστημα της κρίσης, ξεπερνώντας το 50%.

Πρωταθλητής στην πτώση τιμών στις κατοικίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, είναι η Θεσσαλονίκη με υποχώρηση που αγγίζει το 39% (38,8%), ενώ ακολουθούν η Κατερίνη (περίπου 36%), η Χαλκίδα (35,4%), η Καβάλα (34,4%), τα Τρίκαλα (33,3%) και η Αθήνα (32,2%).

Αντίθετα, περιορισμένες είναι οι απώλειες σε κάποιες από τις μικρότερες πόλεις της περιφέρειας και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως η Κομοτηνή, η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη στις οποίες οι τιμές υποχώρησαν μεταξύ 15% και 17%.

Το ίδιο ισχύει και για δύο από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας όπου η πτώση των τιμών ήταν σχετικά περιορισμένη σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Πάτρα οι τιμές υποχωρούν κατά 22,4% και στο Ηράκλειο 21,9%. Μεταξύ 11% και 18% υποχώρησαν την ίδια περίοδο τα ενοίκια, χωρίς να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία.

Η συμμετοχή των τραπεζών στις αγοραπωλησίες ακινήτων (με χρηματοδότηση) έφτανε το 80% προ της κρίσης και σήμερα έχει περιοριστεί στο 15% των συναλλαγών.

Οι λίγοι αγοραστές στρέφονται προς παλαιότερα και μικρότερα ακίνητα, ενώ η περίοδο αναμονής για έναν ιδιοκτήτη που πωλεί ακίνητο έχει φτάσει τους 15 μήνες (χωρίς να είναι γνωστό αν το πούλησε ή το απέσυρε από την αγορά περιμένοντας καλύτερες ημέρες).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων που συνεργάζονται με την ΤτΕ, οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι ιδιοκτήτες σε σχέση με τη (χαμηλή έναντι του 2008) τιμή που αναγράφεται στις αγγελίες αγγίζουν το 18%.

Η έρευνα της ΤτΕ στηρίχθηκε σε δείγμα περίπου 283.000 εκτιμήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Από την ανάλυση του δείγματος προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή ενός ακινήτου. Προκύπτει πως για κάθε ένα τετραγωνικό μέτρο που αυξάνεται η επιφάνεια ενός διαμερίσματος, η αξία αυξάνεται κατά 1,6%. Ταυτόχρονα για κάθε χρόνο παλαιότητας του διαμερίσματος η αξία του υποχωρεί κατά 1,6%.

Σημαντικοί παράγοντες για την άνοδο της αξίας ενός ακινήτου είναι η ποιότητα κατασκευής, η αποθήκη (αυξάνουν την αξία κατά 10%), η προσβασιμότητα (η εγγύτητα σε κύριους οδικούς άξονες) που ανεβάζει την αξία κατά 4,3% και κυρίως το ευρύτερο περιβάλλον (πολεοδομία, πάρκα κ.λπ.) που αυξάνει την αξία 11,7%. Για κάθε όροφο η αξία αυξάνεται 3,5% σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Ταυτόχρονα μικρή συνεισφορά στην αύξηση αξίας έχει η ύπαρξη αεροδρομίου, πανεπιστημίου ή νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή.

Τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται υποβαθμισμένες χάνουν περί το 13,6% της αξίας τους μόνο από αυτόν τον λόγο. Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, πως οι κάτοικοι της περιφέρειας ζουν σε μεγαλύτερα σπίτια σε σύγκριση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στις περιφερειακές πόλεις η μέση επιφάνεια ενός διαμερίσματος κυμαίνεται μεταξύ 91 και 120 τ.μ., ενώ στην Αθήνα η μέση επιφάνεια είναι 86,2 τ.μ. και στη Θεσσαλονίκη 81,4 τ.μ.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s