Αυθαίρετα: Προστατεύουν την παρανομία

Αυθαίρετα«Συγχωροχάρτι» και σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση και φαίνεται ότι υιοθετείται από το υπουργείο που είναι αρμόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος! Με τον ισχύοντα νόμο αποκλείονται από την τακτοποίηση παράνομα κτίσματα που βρίσκονται σε δασικές περιοχές. Ωστόσο, με τροπολογία, που προβλέπεται να ενταχθεί στο δασοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, προτείνεται να παγώσουν η καταβολή προστίμων, αλλά και η κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δάση έως τη σύνταξη και θεσμοθέτηση των δασικών χαρτών.

Η διάταξη ισοδυναμεί με διαιώνιση της παρανομίας, με δεδομένο ότι έχει βαλτώσει η υπόθεση των δασικών χαρτών και | θεσμοθετούνται συνεχώς μέτρα που οδηγούν στην ουσιαστική ακύρωσή τους. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων αυτής της κατηγορίας έχουν κάθε λόγο να ποντάρουν σε μελλοντική τακτοποίηση των πολεοδομικών παρανομιών και σε δασικές ζώνες.

Η τροπολογία προωθείται από τους «γαλάζιους» βουλευτές Γιώργο Βλάχο και Θανάση Μπούρα, καθώς και τον ανεξάρτητο, αλλά προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ και παλαιότερα από το ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Οικονόμου. Κοινός παρονομαστής της πρωτοβουλίας είναι τα… ψηφαλάκια, αφού και οι τρεις εκλέγονται στην περιφέρεια Αττικής. Έως χθες δεν είχε γίνει αποδεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά, ο οποίος είναι ο εμπνευστής του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων για προεκλογική κατανάλωση, γι’ αυτό έγινε «λάστιχο» ο κανονισμός της Βουλής και ορίστηκαν συνεδριάσεις νομοθετικού έργου για αύριο και το Σάββατο. Στα κοινοβουλευτικά έδρανα κυκλοφορούν και άλλες ανάλογης υφής τροπολογίες, που αναμένεται να επισημοποιηθούν και να υιοθετηθούν στο παραπέντε.

Με χθεσινή παρέμβασή του, το WWF Ελλάς καταγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι, εν μέσω διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προωθεί ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα και καταστρέφει τα δάση. Επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου 4280/2014, που προβλέπει ιδιωτική πολεοδόμηση και σε δασική γη (!), προωθεί νέες διατάξεις με τις οποίες νομιμοποιούνται καταπατημένη και αποψιλωμένη δασική γη, άρση της αναδάσωσης με διαδικασίες fast track μετά από μία πενταετία και εκπόνηση δασικών χαρτών που θα βρίσκονται υπό διαρκή αναμόρφωση σε βάρος του δάσους. Η οικολογική οργάνωση απέστειλε σε όλους τους βουλευτές επιστολή ώστε να μην μπορούν να υποστηρίξουν ότι παραπλανήθηκαν, ενώ ξεκίνησε μέσω της διεθνούς πρωτοβουλίας AVAAAZ.org τη συλλογή υπογραφών ενάντια στο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

  • Διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό δασών με βάση αδημοσίευτα έγγραφα που κατά την ημερομηνία σύνταξής τους είχαν μόνον πληροφοριακό χαρακτήρα. Προβλέπεται επίσης ότι οι δασικοί χάρτες θα είναι στην ουσία… προσωρινοί, αφού προβλέπεται η διαγραφή εκτάσεων που χαρακτηρίστηκαν «εσφαλμένα» δασικές ή θα εκδοθούν στο μέλλον διοικητικές πράξεις αποχαρακτηρισμού τους.
  • Καταργείται η υποχρεωτική αναδάσωση καμένων δασών, αν σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»!
  • Νομιμοποιούνται παράνομες εκχερσώσεις που έχουν γίνει ως το 2007, με καταβολή ενός τιμήματος που βαφτίζεται… περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Το ίδιο ισχύει για αυθαίρετα κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης (!), εκκλησίες, αλλά και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα», στις οποίες χωράνε ακόμη και νυχτερινά κέντρα!
  • Επιτρέπει, με ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις, την επέκταση λατομείων και σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Πηγή:

  • Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ | Σελίδες 1-20-29 | 18/12/2014

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s