Φωτοβολταϊκά: οι βασικές προβλέψεις για το 2015

φωτοβολταϊκάΧαμηλότερα από τις προβλέψεις κυμάνθηκε η νέα εγκατεστημένη ισχύς στα φωτοβολταϊκά το 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων IHS.

Σύμφωνα με την IHS η νέα ηλιακή ισχύς έφτασε τα 45,7 Γιγαβάτ το 2014, αρκετά χαμηλότερα από τα 50 Γιγαβάτ που εκτιμούσε το NPD Solarbuzz. Όσο για το 2015 η εταιρεία αναμένει να εγκατασταθούν από 53 ως 57 Γιγαβάτ με την αύξηση της ισχύος να κυμαίνεται μεταξύ 16 και 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τάση που αποδίδεται στη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους του εξοπλισμού.

Εκτιμάται ότι οι νέοι ηγέτες της αγοράς, Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ, θα διατηρήσουν τα “ηνία”, ενώ σε όρους απόλυτης ανάπτυξης οι Κίνα, ΗΠΑ και Ινδία θα συνεισφέρουν στη διατήρηση της ανοδικής τάσης.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά (CPV) θα σημειώσουν αξιοσημείωτη άνοδο εφέτος, με ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 37%, και νέες εγκαταστάσεις ισχύος περίπου 250 MW.

Οι αναλυτές του IHS σημειώνουν επίσης, ότι τα CPV θα συνεχίσουν ως το 2020 να σημειώνουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης κάθε χρόνο.

Επιπροσθέτως, εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστούν οι διασυνδέσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στο δίκτυο, ενώ αναδυόμενες αγορές όπως η Ν. Αφρική, η Χιλή, η Ιορδανία, οι Φιλιππίνες και η Ονδούρα θα φτάσουν σε επίπεδα ωρίμανσης.

Οι αναλυτές βλέπουν ότι τα φωτοβολταϊκά μονοκρυσταλλικού πυριτίου θα αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους στο 27%, έναντι 24% το 2014, λόγω της αύξησης των φωτοβολταϊκών στέγης και της ζήτησης για προϊόντα υψηλής απόδοσης.

Τα μικρά και μεσαία συστήματα ισχύος έως 100 Κιλοβάτ θα αποτελέσουν το 30% του συνόλου της νέας ισχύος.

Οι αντιστροφείς τριπλής φάσης θα αποτελέσουν το ένα τρίτο του κλάδου με την αγορά να ανέρχεται σε 2,2 δισ. δολάρια.

Αναφορικά με την Ευρώπη, ο IHS προβλέπει ότι θα υπάρξει νέο κύμα συγχωνεύσεων μεταξύ των εργολάβων EPC (μηχανικός σχεδιασμός, ανάθεση συμβάσεων και κατασκευές), μετά και την κατάργηση του συστήματος RO (Renewable Obligation) που εφαρμόζεται στη Βρετανία για τη στήριξη των φωτοβολταϊκών μεγάλης κλίμακας.

Τέλος, η Καλιφόρνια αναμένεται να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη διείσδυσης της ηλιακής ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά να καλύπτουν το 10% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής το 2015.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s