Μικρότερο φόρο θα πληρώσουν 40.000 ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑΝα γλιτώσουν φόρους πέτυχαν τουλάχιστον 40.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έσπευσαν μέχρι τον Δεκέμβριο να κάνουν διορθώσεις και αλλαγές στο Ε9. Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να αναρτηθεί στο taxisnet νέα παρτίδα με 50.000 εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία προέκυψαν μετά τις αλλαγές. Εξ αυτών όμως, περίπου οι 10.000 «ειλικρινείς» φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ, κυρίως επειδή μετά τις αλλαγές τον «γλίτωσαν» άλλοι συνιδιοκτήτες τους.

Από τη νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ όμως αναδεικνύονται και νέες κατηγορίες ιδιοκτητών που πέτυχαν να ενταχθούν στις εκπτώσεις και απαλλαγές που προβλέπει ο νόμος. Έτσι, όσον αφορά στη συνολική είσπραξη, το δημόσιο έρχεται αντιμέτωπο με νέες απώλειες. Από τον ΕΝΦΙΑ έως τις 6 Δεκεμβρίου είχαν εισπραχθεί 1,562 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Συγκεκριμένα με τη νέα εκκαθάριση, για άλλους προκύπτει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20-50% ή ακόμη και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο, για όσους λάβουν μειωμένο εκκαθαριστικό, ενώ άλλοι χάνουν τις αρχικές εκπτώσεις που τους είχαν χορηγηθεί στα τέλη Οκτωβρίου! Αρχικώς τότε περίπου 1,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν λάβει έκπτωση 20%- 50% ή και πλήρη απαλλαγή, αλλά μετά τις διορθώσεις και τον επαναϋπολογισμό προκύπτει για πολλούς αυξημένο εκκαθαριστικό.

Μετά την ανάρτηση της νέας παρτίδας εκκαθαριστικών θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η ηλεκτρονική εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9 του 2014 για όσους δεν πρόλαβαν έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Η εκπρόθεσμη πλέον υποβολή θα συνοδεύεται όμως από πρόστιμο 100 ευρώ.

Οι «τυχεροί» ιδιοκτήτες πάντως θα δουν νέα εκκαθαριστικά:

  • με μείωση φόρου 20% για ακίνητα τα οποία ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους και δεν είχαν δηλωθεί σωστά με τις αρχικές δηλώσεις.
  • μείωση 50% εφόσον, μετά τις διορθώσεις, το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα το 2013 ήταν χαμηλότερο από 9.000 ευρώ, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων του 2014 δεν υπερέβαινε τα 150 τ. μ. και η αξία της περιουσίας δεν ξεπερνούσε τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά. Το κριτήριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.
  • πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον, μετά τις διορθώσεις, το οικογενειακό εισόδημα του 2013 ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί) και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που βρίσκονταν στην κατοχή του φορολογούμενου το 2014 (την 1η Ιανουαρίου για την ακρίβεια) ήταν μικρότερο από 150 τ.μ.

Για όσους προκύψουν μειώσεις φόρου, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ, μπορεί να κληθούν για επανέλεγχο από την εφορία. Αν έχουν καταβάλει ήδη κάποιες δόσεις, οι εναπομείνασες θα υπολογιστούν εκ νέου με συμψηφισμό των φόρων που έχουν ήδη πληρωθεί, ενώ για όσους προκύπτει επιστροφή φόρου, είτε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν άλλες οφειλές είτε θα πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

του Κωστή Πλάντζου
αναδημοσίευση από NewMoney

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s