Πράσινοι πύργοι, πλάι στον Πύργο του Άιφελ

paris_smart_city2050Οκτώ τύπους πύργων, στους οποίους ενσωματώνονται στοιχεία της φύσης και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προτείνει ο Vincent Callebaut για το Παρίσι, στοχεύοντας στην μείωση κατά 75% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής έρευνας του «2050: Παρίσι, έξυπνη πόλη», σε συνεργασία με τους μηχανικούς της SETEC Bâtiment επινόησε έξυπνους πύργους για το μέλλον της γαλλικής πρωτεύουσας. Μερικές από τις εμπνεύσεις του παρουσιάζουμε σήμερα.

Πύργος βουνό

mountain towers_parisΤο σχέδιο, που έγινε με βάση κτίρια της Rue de Rivoli, προβλέπει την δημιουργία βιοκλιματικών «κορυφών» στις οποίες ενσωματώνονται μια ποικιλία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα λειτουργούν ανάλογα την ώρα: κατά τη διάρκεια της ημέρας, τεράστιες φωτοβολταϊκές και ηλιακές θερμικές ασπίδες, θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό, ενώ το βράδυ η ενέργεια θα παράγεται από ένα αναστρέψιμο υδρο-ηλεκτρικό σύστημα. Τέλος, μπαλκόνια-κήποι θα περιβάλλουν τους ορόφους.

Πύργοι antismog

antismog towers_parisΣχεδιάστηκαν ως ένας διάδρομος 23 χιλιομέτρων έξω από το κέντρο του Παρισιού, με αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών, για τη δημιουργία δημόσιου χώρου πρασίνου, με ποδηλατόδρομους, αστικούς λαχανόκηπους, ενώ εκατέρωθεν θα υπάρχουν «κυκλωνικοί» πύργοι, που θα συγκρατούν το ατμοσφαιρικό νέφος, ταυτόχρονα θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω της ενσωμάτωσης αξονικών ανεμογεννητριών και ευέλικτων φωτοβολταϊκών.

Πύργοι φωτοσύνθεσης

photosynthesis towers_parisΤο 1975, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πύργου του Μονπαρνάς, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την κατασκευή κτιρίων πάνω από επτά ορόφους, ενώ άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο μετατροπής του πύργου σε κάθετο πάρκο. Οι πύργοι της φωτοσύνθεσης προβλέπουν την ενσωμάτωση φυτών, που θα λειτουργήσουν ως βιοαντιδραστήρες, ενώ η πλάκα οροφής του χαμηλότερου πύργου θα διαμορφωθεί σε μια λίμνη, με ανακύκλωση των νερών των δυο κτιρίων.

Πύργοι φωλιές

bamboo nests towers_parisΔεκατρία κτίρια στην περιοχή Massena, θα περιβληθούν με ένα πλέγμα μπαμπού, στο οποίο θα αναπτυχθούν κάθετοι «αγροί» τροφίμων, ενώ η όλη κατασκευή θα εξοπλιστεί ώστε να παράγεται με μέγιστη δυνατή ισχύς αιολικής ενέργειας.

Πύργοι κηρήθρα

honey comb towers_parisΗ πρόταση προϋποθέτει τον διπλασιασμό του ύψους των υφισταμένων κτιρίων. Οι υπερ-κατασκευές, θα προσφέρουν νέες μικρές κατοικίες στο κέντρο της πόλης, που τις έχει ανάγκη, ενώ θα καλύπτονται από θερμικά και φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία θα είναι σε θέση πέρα από τις κατοικίες, να καλύψουν και τον φωτισμό των γύρω δρόμων.

Αν οι ιδέες του Vincent Callebaut εφαρμοστούν, το Παρίσι του 2050, μπορεί να είναι «έξυπνη πόλη» και οπωσδήποτε πράσινο, αλλά δεν θα είναι πια Παρίσι, όπως αποκαλύπτει η πανοραμική άποψη των σχεδίων.

parissmartcity2050

Πηγές:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s