Χωροταξία – Πολεοδομία: Σε εκκρεμότητα πλήθος θεσμικών παρεμβάσεων

χωροταξίαΣημαντικοί νέοι θεσμοί στο πεδίο της χωροταξίας και της πολεοδομίας, όπως είναι η Τράπεζα Γης και η Ταυτότητα των Κτηρίων, έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις θεσμικές αυτές παρεμβάσεις ώστε να τις ολοκληρώσει και να τεθούν σε ισχύ.

Το ζήτημα της ηλεκτρονικής έκδοσης των αδειών δόμησης δεν έκλεισε στο «παρά πέντε», καθώς δεν ολοκληρώθηκε ο κύκλος των υπογραφών της απαιτούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Συγκεκριμένα, «τρέχει» πιλοτική εφαρμογή σε 6 δήμους, ενώ το σύστημα είναι έτοιμο στο TEE (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα μέτρο που τυγχάνει καθολικής αποδοχής, οπότε είναι θέμα χρόνου να ενημερωθεί ο νέος αρμόδιος υπουργός ώστε να τεθεί σε ισχύ το μέτρο σε όλη τη χώρα.

Η Τράπεζα Γης αποτελεί θεσμό με τον οποίο καθιερώνεται ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και διαχείρισης τίτλων δικαιώματος – συντελεστή δόμησης. Η Τράπεζα Γης αγοράζει – πουλάει – μεταβιβάζει – ανταλλάσσει – διαχειρίζεται δικαιώματα (μεταφορά συντελεστή), αξίες και ακίνητα, δημιουργεί κοινόχρηστους χώρους και καλύπτει στεγαστικές ανάγκες και καθορίζει ζώνες συγκέντρωσης δικαιωμάτων δόμησης και ακινήτων υποδοχής συντελεστή δόμησης. 0 θεσμός αυτός έχει περιγραφεί στις βασικές τους αρχές, αλλά δεν έχει θεσπιστεί με λεπτομέρεια ο τρόπος λειτουργίας του.

Το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα των κτηρίων επέστρεψε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ο κύκλος υπογραφών από τους αρμόδιους υπουργούς.

Με βάση το ΠΔ η πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτήρια. Θα απαιτείται όμως συμπλήρωση της ταυτότητας του κτηρίου είτε σε περίπτωση μεταβίβασης είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο. Μετά την αρχική συμπλήρωση, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου πρέπει να συμπληρώνεται, έπειτα από έλεγχο, περιοδικά ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου.

Όσα κτήρια ή ιδιοκτησίες εντάσσονται στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα (ή έχουν ενταχθεί στους νόμους 4014/2011 και 3843/2010) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτηρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτηρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή.

Ακόμη, όπως έχει επισημανθεί από τους μηχανικούς, ανάγκη αποτελεί η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός του κτηριοδομικού κανονισμού και η Κωδικοποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ο στόχος είναι η κοινή έκδοση των δύο κανονισμών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή προσβάσιμη σε όλους. Έχει συγκροτηθεί αρμόδια επιτροπή με στόχο τη κοινή έκδοση των 2 κανονισμών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Κωδικοποίηση επιχειρείται και για την πολεοδομική και δασική νομοθεσία, σε ένα ενιαίο κείμενο σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια προχώρησε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως ο ν.4315/2014 «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», ο οποίος επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την αντιμετώπιση της ιδιοκτησίας κατά τη σύνταξη πράξης εφαρμογής, τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς σε γη, τον τρόπο καταβολής των εισφορών σε χρήμα και την τροποποίηση εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων έπειτα από άρση ρυμοτομίας απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης.

Παράλληλα, ο ν.4280/2014 «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» ρύθμισε ζητήματα ιδιωτικής πολεοδόμησης και διατήρησης – αξιοποίηση των μικρών, φθινόντων και εγκαταλειμμένων οικισμών της χώρας καθώς και οικοδομικών συνεταιρισμών.

Ρυθμιστικό Αθήνας – Αττικής
Από τη Βουλή εγκρίθηκε επίσης (νόμος 4277/2014) το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και άλλες διατάξεις», ενώ ψηφίστηκε ο νόμος 4269/2014 «Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη» όπου εκτός από τις αλλαγές στα επίπεδα της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης, γίνεται αντιστοίχηση των χρήσεων γης με τους ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας).

Ο ν 4258/2014 «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» αφορά τον Εκσυγχρονισμό υφισταμένων Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ποδοσφαίρου (ΑΕΠ), ενώ το 2013 είχαμε και το ν.4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», η ισχύς του οποίου (όσον αφορά τη δυνατότητα αίτησης υπαγωγής) έχει επεκταθεί και για το 2015. Στον νόμο αυτόν θεσπίστηκαν και οι βασικές αρχές για τη λειτουργία της Τράπεζας Γης.

Χωροταξικό τουρισμού
Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό (ΚΥΑ – Κοινή Υπουργική Απόφαση): 67659/2013 & 65657/2013). Η ΚΥΑ αυτή επικρίθηκε ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση τότε (σήμερα κυβέρνηση) και αναμένεται με ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παρεμβάσεις έχουν γίνει και αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο (ν. 4164/2013), κάτι που ωστόσο δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει τα δεδομένα και να προχωρήσει με επιτυχία η κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας.

της Τέτης Ηγουμενίδη (Ναυτεμπορική)

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s