Λαφαζάνης αποκαθηλώνει Μανιάτη για το κτηματολόγιο

Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ανώνυμη ΕταιρείαΣτον αέρα βρίσκεται η υλοποίηση του εθνικού κτηματολογίου με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να «αποκαθηλώνει» τον προκάτοχό της κ. Γιάννη Μανιάτη, χαρακτηρίζοντας αβέβαιη την χρηματοδότηση για την συνέχιση του έργου.

Όλα δείχνουν ότι το εθνικό κτηματολόγιο μπαίνει σε νέες περιπέτειες, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των εργαζομένων αλλά και της προηγούμενης διοίκησης της ΕΚΧΑ που έκαναν λόγο για την συστηματική απαξίωση του μεγάλου εθνικού έργου, αμφισβητώντας ταυτόχρονα ανοικτά τις εξαγγελίες για την ολοκλήρωση του το 2020.

Τις σοβαρές αδυναμίες που αντιμετωπίζει το κτηματολόγιο, διαπίστωσαν χθες ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ κ.κ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιάννης Τσιρώνης στο πλαίσιο υπηρεσιακών συσκέψεων ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της ΕΚΧΑ κ. Ηλία Λιακόπουλου. Όπως αναφέρουν από το υπουργείου είναι «αβέβαιη η χρηματοδότηση για τη συνέχιση του έργου εντός των χρονικών ορίων που έχουν οριστεί.

Ταυτόχρονα, σε επανεξέταση πρόκειται να τεθεί ο διαγωνισμός όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος από τις 28 μελέτες που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση του προγράμματος». Πρόκειται για έργα, συνολικού ύψους 570 εκ. ευρώ που αφορούν την τελευταία γενιά κτηματογράφησης για το 65% της χώρας και τα οποία έχουν εξαγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο αλλά έχουν βαλτώσει, λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων. Το πρώην ΥΠΕΚΑ υποστήριζε ότι μέρος της χρηματοδότησης θα εξασφαλιζόταν από το τρέχον ΕΣΠΑ (περίπου 130 εκατ. ευρώ, από την Ψηφιακή Σύγκλιση), 220 εκ. ευρώ από το ΣΕΣ 2014-2020 και τα υπόλοιπα από το αποθεματικό της εταιρείας και το «κτηματόσημο».

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για την κάλυψη του συνόλου των χρηματοδοτικών αναγκών του έργου αλλά για μέρος αυτής, κάτι που δυσχεραίνει την πορεία υλοποίησης του έργου που ούτως ή άλλως έχει ένα πολύ κακό παρελθόν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες πριν, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΚΧΑ είχαν προχωρήσει σε δημοσιοποίηση της κακής πορείας που έχει πάρει η εταιρεία, αποκαλύπτοντας την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει και την στάση πληρωμών λόγω καθυστέρησης στην έγκριση του προϋπολογισμού της. Τον περασμένο Σεπτέμβριο πάντως ο κ. Μανιάτης δήλωνε περιχαρής την εξασφάλιση 114 εκ. ευρώ για την συνέχιση του εθνικού κτηματολογίου από το τρέχον ΕΣΠΑ με παράλληλη υπογραφή των πρώτων συμβάσεων. Όμως λίγους μήνες μετά διαπιστώνεται ότι οι πόροι αυτοί είναι σταγόνα στον ωκεανό και πολύ δύσκολο να απορροφηθούν λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην υπογραφή συμβάσεων καθιστώντας εξόχως προβληματική την υλοποίηση του έργου.,

της Μαριάννας Τζάννε
αναδημοσίευση από NewMoney

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s