Στον «αέρα» ξανά 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί

οικοδομικοί συνεταιρισμοί Στο σημείο «μηδέν» επανέρχονται ξανά οι 600 χιλ. ιδιοκτησίες των οικοδομικών συνεταιρισμών, με τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Τσιρώνη να εξαγγέλλει χθες από το βήμα της Βουλής πως «ακυρώνονται οι δασοκτόνοι νόμοι και ειδικά ο ν.4280/2014» που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μετά από περίπου 40 χρόνια, το πολύπαθο σχέδιο επίλυσης της ιδιοκτησίας των οικοδομικών συνεταιρισμών τινάζεται στον «αέρα» με τον νόμο 4280/2014, που υπήρξε το πρώτο σκαλοπάτι για την επίλυση του πολύπαθου ζητήματος, να μπαίνει σε διαδικασία «αναθεώρησης»!

Αξιοποίηση
Η αξιοποίηση της περιουσίας που έχουν στο ενεργητικό τους οι 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, παραμένει επί μακρόν στα χαρτιά, καθώς άγνωστες παραμένουν ακόμη οι προθέσεις του υπουργείου, εάν θα διατηρηθεί το δικαίωμα οικοδόμησης του 1/4 των εκτάσεων ή θα υπάρξουν μεταβολές στο μεγαλύτερο βαθμό εφαρμογής του νόμου. Από το βήμα της Βουλής ο Γ. Τσιρώνης, έκανε λόγο για ακύρωση της διαδικασίας, δίχως ωστόσο να αποσαφηνίζεται εάν η εφαρμογή της απόφασης αφορά το σύνολο ή μέρος του ψηφισθέντος νόμου.

Ο προηγούμενος σχεδιασμός προέβλεπε εντός του 2015 να οριστικοποιηθούν οι περιοχές που θα επιλεγούν από τους δήμους, κάνοντας το πρώτο βήμα για την οριστική απελευθέρωση των ιδιοκτησιών που παρέμεναν «παγωμένες».

Στην Αττική υπολογίζεται ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις.

Για τους υπόλοιπους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, το 25% αντιμετωπίζει προβλήματα γιατί ανήκει σε δασικές εκτάσεις και 15% δεν βρίσκεται σε περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Κτηματολόγιο
Ο αναπληρωτής υπουργός επανέφερε, από το βήμα της Βουλής, το μείζον ζήτημα υλοποίησης των δασικών χαρτών, χαρακτηρίζοντάς τους ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Μάλιστα, όπως τόνισε, «κανένας χάρτης δεν έχει οριστικοποιηθεί, γιατί δεν έχει κτηματογραφηθεί η δημόσια περιουσία, που σημαντικό της τμήμα είναι τα δάση. Όσο δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες και δεν οριστικοποιείται η δημόσια περιουσία, δεν είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το Κτηματολόγιο».

Ο Γ. Τσιρώνης επισήμανε ότι με την έλλειψη των δασικών χαρτών δεν είναι δυνατόν να υπάρξει και δασολόγιο, ώστε να καθοριστεί και η χρήση δασικών εκτάσεων ως βοσκότοπων, «αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η δική μας παραδοσιακή κτηνοτροφία είναι δασική δραστηριότητα και για αυτό πρέπει να δώσουμε τη μάχη στην Ε.Ε.

Η κτηματογράφηση είναι για εμάς ζήτημα προτεραιότητας και όχι ζήτημα πελατειακής συναλλαγής».

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s