Ενέργεια: οι αιολικές συνδέσεις ξεπέρασαν άνθρακα και φυσικό αέριο μαζί

ανεμογεννήτριεςΟι νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που συνδέθηκαν με τα ευρωπαϊκά δίκτυα το 2014 ξεπέρασαν σε ισχύ το άθροισμα φυσικού αερίου και άνθρακα.

Στα 28 κράτη-μέλη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέθηκαν με το δίκτυο 11,791 Μεγαβάτ αιολικής ενέργειας ενώ στην περίπτωση του φυσικού αερίου και του άνθρακα συνδέθηκαν 2,338 Μεγαβάτ και 3,305 αντίστοιχα.

Επιπλέον, τόσο στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα όσο και από φυσικό αέριο το 2014 παροπλίστηκαν περισσότερες μονάδες από αυτές που συνδέθηκαν. Συγκριτικά, η αιολική ισχύς κατέγραψε άνοδο 5,3% σε σύγκριση με το 2013 με τη σωρευτική αιολική ισχύ στην Ευρώπη να αγγίζει τα 129 Γιγαβάτ.

Ο Τόμας Μπέκερ, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) δήλωσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής σχετικά με την επένδυση στις ΑΠΕ και ειδικά στα αιολικά. Η διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων στις παρωχημένες τεχνολογίες μοιάζει ως μη συνετή επιλογή. Απεναντίας, οι ΑΠΕ αναπτύσσονται και οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια παραμένουν ελκυστικές».

Η νέες μονάδες ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 79,1% της νέας ισχύος του 2014: 21,3 Γιγαβάτ επί συνόλου 26,9 Γιγαβάτ. Σήμερα, τα διασυνδεδεμένα αιολικά πάρκα επαρκούν για να καλύψουν το 10% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη από 8% το 2013.

Ο Μπέκερ επαναλαμβάνει ότι «η αβεβαιότητα σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο του ενεργειακού κλάδου αποτελεί απειλή για τη μετάβαση στη βιώσιμη και αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή που μπορούν να εγγυηθούν την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Προσθέτει δε ότι «ήρθε η ώρα για τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να δημιουργήσουν μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση και να εκπέμψουν ένα ξεκάθαρο σήμα υποστήριξης στη μετάβαση σε ένα ασφαλές και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Η πολιτική βούληση αποτελεί ένα ουσιαστικό κομμάτι αυτού του παζλ».

Σε επίπεδο χωρών, η Γερμανία και η Βρετανία αντιστοιχούν στο 59,5% της νέας αιολικής ισχύος στην Ευρώπη το 2014 με 5,279 Μεγαβάτ και 1,736 Μεγαβάτ αντίστοιχα.

«Η ανάπτυξη του κλάδου συγκεντρώθηκε στις κύριες αγορές το 2014, την ώρα που οι αγορές της ανατολικής και νότιας Ευρώπης συνεχίζουν να παλεύουν με βίαιες αλλαγές [όπως οι αναδρομικές περικοπές στις εγγυημένες τιμές] και την αβεβαιότητα σε πολιτικό επίπεδο. Η ίδια συγκέντρωση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2015» πρόσθεσε ο Μπέκερ.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s