Μείωση του κόστους ενέργειας φέρνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές

φωτοβολταϊκάΧαμηλότερο κόστος ενέργειας από το 2025 προβλέπει σε νέα μελέτη του το Ινστιτούτο Fraunhofer, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη χρήση ηλιακής ενέργειας, η οποία θα είναι οικονομικότερη της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή με φυσικό αέριο στις περιοχές της Ε.Ε. με έντονη ηλιοφάνεια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου, το κόστος των φωτοβολταϊκών θα κυμανθεί στο 0,04-0,06 ευρώ ανά κιλοβατώρα ως το 2025 και εν συνεχεία στο 0,02-0,04 ευρώ ως το 2050. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν συντηρητικές εκτιμήσεις για τα παραπάνω σενάρια και δεν ελήφθησαν υπόψη καινοτομίες που θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή του ηλεκτρισμού. Όλα αυτά, ενώ σήμερα το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής με μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Γερμανία βρίσκεται στο0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα και αυτή των συμβατικών μονάδων στο 0,05-0,10 ευρώ.

Η μελέτη εκπονήθηκε εκ μέρους της οργάνωσης Agora Energiewende και προειδοποιεί παράλληλα για τους κινδύνους που προκύπτουν από το κακό ρυθμιστικό πλαίσιο και τις επιδοτήσεις υψηλού ρίσκου που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κόστη των φωτοβολταϊκών κατά το ήμισυ.

Με βάση την εκτίμηση για πτώση του κόστους παραγωγής με φωτοβολταϊκά, η μελέτη υπολογίζει ότι θα παίξουν στο μέλλον έναν σημαντικό ρόλο για μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από ενεργειακές εισαγωγές.

Την ίδια στιγμή, έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), κάνει λόγο για μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές έως 40% στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ όταν ληφθούν υπ’ όψιν εξωτερικοί παράγοντες, όπως η τοπική ρύπανση και οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, τότε το πλεονέκτημα των Ανανεώσιμων Πηγών πολλαπλασιάζεται.

Η έκθεση της IRENA, με τίτλο «το κόστος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2014» εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος της αιολικής ενέργειας, των ηλιακών φωτοβολταϊκών, της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της βιομάζας και της γεωθερμικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και καταλήγει με μία εκτίμηση της μείωσης του κόστους έως το 2025.

Κερδίζουν τα φωτοβολταϊκά
Η μείωση του κόστους θα είναι πιο μεγάλη στα φωτοβολταϊκά κύτταρα, αλλά και οι αιολικές, υδροηλεκτρικές, γεωθερμικές πηγές, όπως και η βιομάζα, θα είναι πλέον ανταγωνιστικές ή και αρκετά φθηνότερες από ότι τα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ 2010 και 2014 το κόστος της ηλιακής ενέργειας έπεσε κατά 50%, ενώ από το τέλος του 2009 έως σήμερα το κόστος παραγωγής φωτοβολταϊκών έπεσε κατά 75%.

Επιπλέον σε αγορές όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστραλία, το κόστος της οικιακής ηλιακής ενέργειας είναι ήδη χαμηλότερο από την τιμή της συμβατικής ηλεκτροδότησης από το δίκτυο.

Η έκθεση προβλέπει πως όλα αυτά τα κόστη αναμένεται να μειωθούν ακόμα πιο πολύ στο μέλλον.

«Ποτέ δεν ήταν φθηνότερο να αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να μειωθεί ο λογαριασμός εισαγωγών καυσίμων και να εξασφαλίσουμε το μέλλον του ενεργειακού μας συστήματος με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αυτό απαιτεί δημόσια αναγνώριση της χαμηλής τιμής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να δοθεί τέλος στις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να υποστηρίξουμε την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Adan Amin, γενικός διευθυντής της IRENA.

 Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s