Βγαίνουν από το συρτάρι οι δασικοί χάρτες

ΑυθαίρεταΗ επικύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού κάποιων τμημάτων αλλά μέσα από συνολικό σχεδιασμό και κωδικοποίηση των αυθαιρεσιών. Η αρχή θα γίνει με την ανάρτηση χαρτών που είχαν εκπονήσει οι δασικές υπηρεσίες και έμειναν στα …συρτάρια, ενώ θα κληθούν οι πολεοδομίες να καταθέσουν άμεσα τα όρια του σχεδίου πόλης για να ξεκαθαριστούν αμφισβητούμενα ακίνητα που υπάρχουν σε περιοχές όπως Ζωγράφου και Γαλάτσι.

Προβλέπεται η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η ταξινόμηση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Με διαφορετικό τρόπο θα αντιμετωπιστούν καταπατητές δημόσιας δασικής γης και όσοι έχουν εκχερσώσει ιδιωτικά δάση, ενώ θα μετρήσει ο χρόνος τέλεσης της παρανομίας.

Από την αποτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα εξαρτηθούν τα μέτρα, που θα ξεκινούν από την καταβολή προστίμων και την υποχρεωτική αναδάσωση ισοδύναμων χώρων, φτάνοντας σε κατεδάφιση κραυγαλέων περιπτώσεων. Επανεξετάζεται ο τελευταίος νόμος 4280/2014 για τα δάση, για τον οποίο ο Γ. Τσιρώνης είπε ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα αποσυρθεί στο σύνολό του.

Ετοιμάζεται επίσης συνολική ρύθμιση για την παράνομη δόμηση που θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, το οποίο προβλέπεται να ισχύσει ως τον Φεβρουάριο του 2016 εκτός και αν ψηφιστεί νωρίτερα το νέο θεσμικό πλαίσιο. Με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, έως τώρα έχουν υποβληθεί δηλώσεις για το 50% των υπολογιζόμενων αυθαιρέτων. Το 30% των δηλώσεων βρίσκονται στη β΄ φάση, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s