Χάθηκε το 1/3 της αξίας καταστημάτων και γραφείων

αξίαΦθηνότερα κατά περίπου 30% πωλούνται και ενοικιάζονται τα καταστήματα και γραφεία στην Ελλάδα. Η βουτιά στις τιμές πώλησης και ενοικίασης μέσα στην τελευταία πενταετία ακολουθεί ουσιαστικά την πορεία της κτηματαγοράς την τελευταία πενταετία με αποτέλεσμα την απαξίωση της επαγγελματικής στέγης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά τον δείκτη τιμών για τα επαγγελματικά ακίνητα, που δείχνει και την κατάρρευση του κλάδου. Καταστήματα και γραφειακοί χώροι υψηλών προδιαγραφών έχασαν σχεδόν το 1/3 της αξίας τους, με αποτέλεσμα από τη μια οι ιδιοκτήτες να έχουν απολέσει σημαντικό μέρος της περιουσίας τους κι από την άλλη τους επαγγελματίες να μπορούν να ενοικιάσουν πλέον σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η υπερπροσφορά επαγγελματικής στέγης, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οδηγεί σε μεγάλη υποχώρηση των τιμών. Αλλωστε, χιλιάδες άδεια μαγαζιά και γραφεία πιέζουν προς τα κάτω τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών. Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης, ουσιαστικά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά. Στα ενοίκια η πτώση είναι σημαντική και πολλές φορές ξεπερνά το 50% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Πάντως, π.χ. στην οδό Ερμού μπορεί να μισθώσει κανείς καταστήματα με 120 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, όταν προ κρίσης ήταν στα 300 ευρώ/τ.μ. τον μήνα. Στο Κολωνάκι υπάρχουν ξενοίκιαστα ακίνητα με μίσθωμα από 60 έως 100 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, όταν πριν από το 2008 ήταν πάνω από 150-200 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ:
Για το σύνολο της χώρας, η σωρευτική πτώση των τιμών (σε ονομαστικούς όρους) των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,6% (προσωρινά στοιχεία), ενώ αντίστοιχους ρυθμούς συρρίκνωσης παρουσίασε και η αγορά γραφείων τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (31,7% και 31,8%, αντίστοιχα) όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος (31,5%). Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η μείωση μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 38,7%.

Το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται ότι οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων για το σύνολο της Ελλάδος μειώθηκαν κατά 6,9%. Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων (σε ονομαστικούς όρους) γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 26,9% (προσωρινά στοιχεία), για το σύνολο της Ελλάδος, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 29,6%.

Καταστήματα
Η σωρευτική πτώση των τιμών των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 28,8% (προσωρινά στοιχεία) για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα εκτιμώνται σε 30,5%, 31,4% και 25,3%, αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, οι τιμές υποχώρησαν κατά 37,3%.

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, για το σύνολο της χώρας, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31% ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 31,6%.

Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 44,5%.

Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στην επαγγελματική στέγη από το 2010

  • 31,6% υποχώρησαν οι τιμές πώλησης στα γραφεία σε όλη την Ελλάδα
  • 31,8% ήταν η μείωση των τιμών στην Αθήνα και 31,8% στη Θεσσαλονίκη
  • 26,9% η πτώση στα ενοίκια γραφειακών χώρων. Στην Αθήνα η μείωση έφτασε το 29,6%
  • 28,8% η μείωση των τιμών στα καταστήματα. Στην πρωτεύουσα η υποχώρηση έφτασε το 30,5% και στη Θεσσαλονίκη το 31,4%
  • 31% έπεσαν τα ενοίκια στα καταστήματα, ενώ στην Αθήνα η υποχώρηση έφτασε το 31,6%

του Βασίλη Σ. Κανέλλη
αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s