Αλαλούμ με ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

ΕΝΦΙΑΝέο απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων το 2015 αλλά και τις αντικειμενικές αξίες.

Η προχθεσινή συνέντευξη Βαρουφάκη στο Star περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και το νέο Φόρο Μεγάλης Περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κατάργηση του φόρου ακινήτων ήταν ανάμεσα στα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πως θα γίνουν άμεσα, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων.

Όμως τώρα τόνισε ότι ναι μεν ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, μερικούς μήνες και μέχρι τότε θα ισχύει ο, απαράδεκτος μεν -κατά δήλωσή του- φόρος.

Συγκεκριμένα είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος». Και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν πατρωτικό καθήκον και να πληρώσουν τους φόρους τους.

Άφησε παράθυρο για μικροαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει και φέτος μέχρι να ξαναδούν το φόρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επεξεργάζονται ένα σχέδιο που θα προβλέπει κάποιες ελαφρύνσεις για τις μικρότερες περιουσίες, ωστόσο, δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από έναν φόρο που δε θα επιβαρύνει την πρώτη κατοικία μέχρι ένα ποσό.

Από την άλλη, σύγχυση προκαλεί και η δήλωση του κ. Βαρουφάκη για τις αντικειμενικές αξίες. Αφού χαρακτήρισε το μέτρο τριτοκοσμικό τόνισε ότι η αλλαγή είναι θέμα του επόμενου προϋπολογισμού, δηλαδή του 2016. Όμως, υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης για αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι. Κι επίσης υπάρχει η δικαστική απόφαση που δίνει εντολή για αναπροσαρμογή των αξιών εντός του πρώτου εξαμήνου.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s