Ο υψηλότερος ξύλινος ουρανοξύστης του κόσμου θα υψωθεί στη Βιέννη

HoHoΤον υψηλότερο ξύλινο ουρανοξύστη στον κόσμο σχεδιάζουν Αυστριακοί αρχιτέκτονες στη Βιέννη. Ο ουρανοξύστης HoΗο, που θα έχει ύψος 84 μέτρων και θα κατασκευαστεί στην βιεννέζικο προάστιο του Seestadt Aspern, θα στεγάσει γραφεία, ξενοδοχείο, διαμερίσματα, εστιατόριο και ένα κέντρο ευεξίας. Το κόστος κατασκευής του αναμένεται να ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ.

Η επικεφαλής του έργου, Caroline Palfy, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Kerbler επέλεξε το ξύλο, λόγω των περιβαλλοντικών οφελών του, επειδή απορροφάει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

«Χρησιμοποιήθηκε πριν από 200 χρόνια και ήταν και τότε ένα τέλειο υλικό, οπότε και τώρα θα είναι εξίσου τέλειο», είπε η Palfy, προσθέτοντας πως «οφείλουμε να σκεφτόμαστε εναλλακτικά και διαφορετικά πλέον [όσον αφορά στην αρχιτεκτονική]».

Με το 76% του κτιρίου να είναι φτιαγμένο από ξύλο, οι αρχιτέκτονες λένε ότι θα εξοικονομήσει 2.800 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με ένα παρόμοιο κτίριο -δηλαδή, το ισοδύναμο με το να οδηγείς καθημερινά για 40 χιλιόμετρα ένα αυτοκίνητο για 1.300 χρόνια!

Οι μόνοι που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή του ουρανοξύστη είναι οι… πυροσβέστες της πόλης. «Πρέπει να διενεργήσουμε ειδικά δοκιμαστικά τεστ για να για να βεβαιωθούμε πως το κτίριο θα διαθέτει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας, ειδικά δε ένα αποτελεσματικό σύστημα υδάτινης πυρόσβεσης», είπε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος Κρίστιαν Βέγκνερ.

Πάντως, αρκετοί Αυστριακοί πολιτικοί είναι υπέρμαχοι του εν λόγω σχεδίου, με την Katrina Riedl του Λαϊκού Κόμματος να επισημαίνει με νόημα πως «η Βιέννη δεν είναι μια πόλη γεμάτη ουρανοξύστες, όμως η καινοτομία αποτελεί κομμάτι της ζωής μας εδώ και θέλουμε να δοκιμάσουμε νέα πράγματα».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος
αναδημοσίευση από In.gr

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s