ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας: Επανεξέταση της πολεοδομικής μεταρρύθμισης

TEE/ΤΚΜΤην επανεξέταση της λεγόμενης «χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης» που επιχειρεί ο νόμος 4269/2014 ζητεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τονίζοντας ότι δεν οδηγεί σε αλλαγή του κυρίαρχου προτύπου πολεοδόμησης στην Ελλάδα, το οποίο δεν είναι συμβατό με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με το υπόμνημα που απέστειλε το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου στον αρμόδιο υπουργό, ο νόμος δεν αλλάζει το ελληνικό σύστημα χωρικού σχεδιασμού, το οποίο χαρακτηρίζεται ως χαμηλής ωριμότητας, κεντροβαρές, αποκομμένο από την αναπτυξιακή στρατηγική και διαμορφωμένο από συγκυριακούς παράγοντες, με πολύπλοκο και εξαντλητικά ρυθμιστικό θεσμικό πλαίσιο, που δίνει μεγάλη έμφαση στη διεκπεραίωση στατικών χωρικών σχεδίων.

Όπως επισημαίνει, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) εξυπηρέτησαν για χρόνια το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, που βασίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου στην οικοδομή και συρρικνώθηκαν, με την πάροδο των χρόνων, σε σχέδια πρόβλεψης επεκτάσεων των σχεδίων πόλης (μόνο στην Κεντρική Μακεδονία οι επεκτάσεις των εγκεκριμένων ΓΠΣ καλύπτουν κατά 5,5 φορές τις ανάγκες του πληθυσμού της).

«Αυτό που έχει απόλυτη προτεραιότητα και αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις βασικές υστερήσεις της ελληνικής πολιτείας, είναι να μπορεί η περιφέρεια να παίρνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν την ανάπτυξή της, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου. Προς τον σκοπό αυτό απαιτείται η μεταφορά εξουσίας από το κέντρο και η ενδυνάμωση των περιφερειακών δομών», σημειώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ζητεί την αποκέντρωση της έγκρισης, παρακολούθησης, αξιολόγησης, τροποποίησης και αναθεώρησης των Περιφερειακών Πλαισίων, δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Εξίσου σημαντικό είναι να καλυφθεί η ανεπάρκεια του Ν. 4269/2014 αναφορικά με τον στρατηγικό του χαρακτήρα σε σχέση με τις ασκούμενες χωρικές πολιτικές. Το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι το ελληνικό σύστημα χωρικού σχεδιασμού τελεί σε σύγχυση, καθώς, όπως λέει, είναι προσανατολισμένο στον τύπο και όχι στο αποτέλεσμα και παρέμεινε ως είχε με τις νέες διατάξεις, ενώ επιπλέον γιγαντώθηκε ως προς τον κανονιστικό του χαρακτήρα, την πληθώρα ρυθμίσεων και την πολυπλοκότητά του. Τέλος, θέτει το ζήτημα της διασφάλισης της επάρκειας των πόρων για την προώθηση του χωρικού σχεδιασμού καθώς, όπως αναφέρει, οι θεσμοθετημένες διαδικασίες για την προείσπραξη μέρους (10%) της εισφοράς σε χρήμα για τις Πολεοδομικές Μελέτες (ΠΜ) δεν εφαρμόσθηκαν συστηματικά από τους ΟΤΑ και δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα γιατί είναι ατελείς και συχνά κοινωνικά και πολιτικά μη επιθυμητές από τις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή:

  • Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ | Σελίδα 27 | 19/03/2015

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s