Υπουργείο Παιδείας: Με master θα ισοδυναμούν τα πτυχία των Πολυτεχνείων

ΕΜΠΜε master θα ισοδυναμούν τα πτυχία που χορηγούν τα Πολυτεχνεία, οι Πολυτεχνικές και Γεωπονικές Σχολές ύστερα από ενιαίες και αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές, εφόσον περάσει η διάταξη που μελετά το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» ο υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος προέρχεται από το Πολυτεχνείο της Αθήνας, έχει σκοπό να συμπεριλάβει την νέα διάταξη σε πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Η αναβάθμιση αποτελούσε πάγιο αίτημα των Πολυτεχνείων και του ΤΕΕ εδώ και δεκαετίες και την είχαν υποσχεθεί χωρίς να την πραγματοποιήσουν αρκετοί από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, συναντήθηκε κάποιες ημέρες νωρίτερα με την αντιπρόεδρο του ΤΕΕ και πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Τώνια Μοροπούλου, η οποία επανέφερε το αίτημα των Πολυτεχνείων της χώρας, να θεσμοθετηθούν αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές που θα οδηγούν σε master πλάι στις διασπασμένες (σε τρία χρόνια για πτυχίο και 1-2 ακόμη για master) που παρέχουν αγγλοσαξονικές Σχολές Μηχανικών.

Αν περάσει τελικά η νέα διάταξη για τις Πολυτεχνικές σχολές δεν αποκλείεται να είναι αναδρομική η αναβάθμιση των πτυχίων και έτσι οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου μέχρι ενός χρονικού σημείου να θεωρούνται κάτοχοι master ώστε να μπορούν να αναβαθμιστούν βαθμολογικά αν, για παράδειγμα, εργάζονται στο Δημόσιο.

Αγκάθι για τη διάταξη αποτελούν οι προβλέψεις της συνθήκης της Μπολόνια καθώς αν προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας τότε τα ελληνικά πολυτεχνεία θα εισαγάγουν τη μορφή του «απευθείας μεταπτυχιακού» παραβιάζοντας τους προβλεπόμενους τρεις κύκλους σπουδών από τη συγκεκριμένη συνθήκη.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s