Ουρανοξύστες δίχως …σκιά!

skyscraper-shadowΜε τη χρήση ενός αλγόριθμου, με βάση τον οποίο υπολογίζεται πια πάνελ στην πρόσοψη του κτιρίου θα κινούνται συγκεκριμένες ώρες, ανάλογα με την τοποθεσία, το σχήμα της κατασκευής και την εποχή του έτους, απέναντι στον ήλιο, το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο NVVJ, παρουσίασε την ιδέα για «Πύργους χωρίς σκιά»!

Κατά τους μελετητές, η φιλόδοξη -και ανατρεπτική ιδέα- μπορεί να υλοποιηθεί σχετικά εύκολα ανάμεσα σε δυο πολυώροφα κτίρια, που θα αντανακλούν το φως, εξασφαλίζοντας περισσότερο …ήλιο, ο οποίος θα φτάνει ως το επίπεδο του εδάφους, διαγράφοντας τη σκιά σε ποσοστό ως και 60%.

Κι αυτό, γιατί όπως υπογραμμίζει ο Christian Coop, διευθυντής σχεδιασμού της  στο Λονδίνο, «είναι ανέφικτο να καταργηθεί τελείως η σκιά των κτιρίων». Ωστόσο, κατά τον ίδιο, αν υπάρχουν δύο κτίρια, το ένα στο βορρά και το άλλο στο νότο, το βορινό κτίριο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας καθρέφτης που θα αντανακλά το φως σε πλήρη ακολουθία, ώστε να παρακολουθεί και να εξουδετερώνει τη σκιά του νότιου κτιρίου.

Η ιδέα υποβλήθηκε στον τελευταίο διαγωνισμό της New London Architecture (NLA), που ως θέμα είχε την απάντηση στο ερώτημα πώς οι ουρανοξύστες μπορούν να είναι επωφελείς για τους δημόσιους χώρους. Ερώτημα που τέθηκε με βάση την πρόβλεψη ότι τα επόμενα χρόνια μόνο στο Λονδίνο υπολογίζεται να κτιστούν περισσότεροι από 200 ουρανοξύστες.

Η ιδέα -στην πράξη το λογισμικό- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πολλές πόλεις που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, όχι όμως και σε πόλεις, όπως το Ντουμπάι, όπου θα είναι ευεργετικότερο να σχεδιάζονται κτίρια που προσφέρουν μεγαλύτερη σκιά, ιδίως κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s