Αλλάζει το φορολογικό καθεστώς στα ακίνητα

ΕΝΦΙΑΝέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα το 2015 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προχωρώντας σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος το σενάριο που επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα έχει χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη και δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά θα αφαιρείται από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Πάνω από το αφορολόγητο όριο θα καθιερωθεί νέα κλίμακα με πολλούς και προοδευτικούς συντελεστές που θα φθάνουν μέχρι το 2% για ακίνητα μεγάλης αξίας. Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα με βάση τον σχεδιασμό από τον νέο φόρο θα εξαιρούνται οι αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ.

Στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι να απαλλαγούν πλήρως από τη φορολογία οι μικρές ιδιοκτησίες και να ελαφρυνθούν σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι μεσαίες.

Υπολογίζεται ότι δεν θα πληρώσουν φόρο περίπου 2.800.000 ιδιοκτήτες σε σύνολο 5.570.000.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας από το υπουργείου Οικονομικών, το ακριβές ύψος του αφορολόγητου ορίου και η κλίμακα του φόρου θα προσδιοριστούν μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η αναπροσαρμογή θα φέρει μειώσεις που κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 15-20%, πράγμα που αυτόματα θα οδηγήσει σε μείωση μιας σειράς φόρων, όπως ο φόρος κατοχής μεταβίβασης, κληρονομιών, γονικών παροχών, τεκμήρια διαβίωσης κ.α.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων, αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε και θα εξοφληθεί.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s