Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Architizer A+

Architizer A+Για τρίτο χρόνο απονεμήθηκαν τα Architizer A + Awards, σε διεθνή έργα αρχιτεκτονικής και design προϊόντων, σε περισσότερες από 90 κατηγορίες. Τα έργα, που προϋπόθεση είναι να έχουν εφαρμοστεί τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, επιλέχθηκαν αρχικά από μια κριτική επιτροπή 300 ειδικών, μεταξύ των οποίων ήσαν οι Yves Behar, Paola Antonelli, Liz Diller, Joseph Altuzarra, David Rockwell, Rem Koolhaas Δ, και Ian Schrager, ενώ στη συνέχεια τέθηκαν σε παγκόσμια ψηφοφορία από επαγγελματίες των κλάδων. Μερικά από τα βραβεία της κριτικής επιτροπής παρουσιάζουμε στη συνέχεια, κάποια απ’ τα οποία συμπίπτουν και με την επιλογή του κοινού.

Κατηγορία Αρχιτεκτονική+Τέχνη Hy-Fi

hy-fiΠρόκειται για έναν κυκλικό πύργο οργανικών τούβλων, που ανατέθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ένα νέο πρότυπο για την αειφόρο αρχιτεκτονική, όπως αναφέρουν οι σχεδιαστές του, καθώς η δομή είναι μια επέκταση του φυσικού κύκλου του άνθρακα, με ένα νέο επαναστατικό υλικό κατασκευής που αναπτύσσεται έξω από ζώντα υλικά και επιστρέφει στη γη μέσω της κομποστοποίησης στο τέλος του κύκλου ζωής του κτιρίου. Δηλαδή έχει σχεδιαστεί για να εξαφανιστεί όταν πια δεν θα χρειάζεται. Αν ο 20ος αιώνας ήταν ο αιώνας της Φυσικής, τότε ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της Βιολογίας, υποστηρίζουν οι εμπνευστές του, προσθέτοντας πως το έργο τους χρησιμοποιεί βιολογικές τεχνολογίες για να δημιουργηθεί ένα νέο οικοδομικό υλικό, 100% ανακυκλώσιμο δια της κομποστοποίησης. Τα τούβλα είναι κατασκευασμένα από απόβλητα βλαστού καλαμποκιού, μαζί με ρίζες μανιταριών, είναι ελαφριά, χαμηλού κόστους και εξαιρετικά βιώσιμα.

Κατηγορία Αρχιτεκτονική + Branding Εκθεσιακό κέντρο ΜΙΝΙ στη Σαγκάη

brand mini

Τον Σεπτέμβριο του 2013 στον άλλοτε χώρο της EXPO στη Σαγκάη, μπροστά από το Παλάτι Τεχνών της Κίνας και δίπλα στο παγκοσμίως πρώτο κέντρο εμπειρίας της BMW, άνοιξε και το κέντρο εμπειρίας των αυτοκινήτων ΜΙΝΙ. Ένα κτίριο, ύψους 17 μέτρων, που ξαφνιάζει, αλλά και εντυπωσιάζει. Τρεις όροφοι, τρία «κουτιά», το καθένα να «κοιτά» σε διαφορετική κατεύθυνση, προσβάσιμα με εξωτερική σκάλα, προσφέρουν την αίσθηση της μοναδικότητας για κάθε όροφο.

Κατηγορία Αρχιτεκτονική + Μηχανική Corten

jasper bridge

Απέναντι στον παγετώνα Athabasca, στο εθνικό πάρκο Jasper στο καναδικά Βραχώδη Όρη, έχει στηθεί αυτός ο διάδρομος-μπαλκόνι, από ατσάλι και γυαλί, πάνω από την κοιλάδα Sunwapta, που προσφέρει μοναδική θέα, αλλά και εμπειρία να βρίσκεται κάποιος, μέσα και έξω από ένα τοπίο. Πρόκειται για μια κατασκευή η οποία συναγωνίζεται το συναίσθημα που προκαλεί στον επισκέπτη και το γύρω φυσικό τοπίο.

Κατηγορία Αρχιτεκτονική + Αστικός μετασχηματισμός The Stack

stack

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου στέγασης, που διασφαλίζει την ποιότητα, ενώ είναι και οικονομικά βιώσιμη λύση, ειδικά για την ανοικοδόμηση σε χώρους όπου υφίστανται ξεπερασμένες οικοδομές. Το αρθρωτό κτίριο, με εξαίρεση τη θεμελίωση, προκατασκευάζεται από χάλυβα και σκυρόδεμα, και τα κομμάτια του μεταφέρονται και συναρμολογούνται στη τελική τους θέση, διασφαλίζοντας οικονομία και χρόνο ολοκλήρωσης. Το συγκεκριμένο, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, έχει 28 διαμερίσματα (6 στούντιο, 6 με ένα υπνοδωμάτιο, 14 με δύο υπνοδωμάτια και 2 με τρία υπνοδωμάτια) απαίτησε μια περίοδο 9-11 μηνών για τον σχεδιασμό και κατασκευή του, έναντι, το λιγότερο, 15-16 μηνών που θα απαιτούσε μια τυπική ανοικοδόμηση.

Κατηγορία Αρχιτεκτονική + Workspace Red Bull, Νέα Υόρκη

red bull office

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Inaba, το νέο κτίριο γραφείων της γνωστής διεθνώς εταιρείας παραγωγής ποτών υψηλής ενέργειας, προσφέρουν χαμηλούς τόνους στους εργαζόμενους, στοιχείο που υπαγορεύεται από τις πρόσφατες θεωρίες της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας. Το σχέδιο είναι απλό, ωστόσο εξαιρετικά μοντέρνο και χωρίς να επιδεικνύει ότι είναι αποτέλεσμα της υψηλής τεχνολογίας. Με ανοικτούς εσωτερικούς χώρους, «παιχνιδιάρικες» ζώνες και ad hoc διακόσμηση αναμφισβήτητα ξαφνιάζει ευχάριστα.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s