Επανέναρξη του Εξοικονομώ με βελτιώσεις εξετάζει η κυβέρνηση

εξοικονόμηση κατ' οίκονΣε επανεκκίνηση και επανασχεδιασμό του «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» προχωρά η κυβέρνηση με στόχο να συμπεριληφθούν οι ενεργειακοί υαλοπίνακες και όλες οι σχετικές κατηγορίες προϊόντων.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας Γιάννη Τόλιου, του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολου Αλεξόπουλου, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (Π.Ο.Ε.Β.Υ.) και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν προτάσεις της Ομοσπονδίας που στοχεύουν στην αναβάθμιση του κλάδου και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων συμβάλλοντας στην βιώσιμη – αειφόρο ανάπτυξη με την χρήση βελτιωμένων προϊόντων ενεργειακών υαλοπινάκων, όπως:

  1. η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων σε όλα τα δημόσια κτίρια, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων,
  2. η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων τρίτης γενιάς με χαμηλό συντελεστή ηλιακού ελέγχου (g-value) σε όλες τις νέες και επιδοτούμενες τουριστικές μονάδες με σκοπό την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας,
  3. η ενημέρωση υποχρέωσης χρήσης πιστοποιημένων υαλοπινάκων με σήμανση CE με σκοπό την ασφάλεια.
  4. η επανενεργοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης όπως των σχετικών: «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον», «Χτίζοντας το Μέλλον», «Πράσινες Γειτονιές»,
  5. η εφαρμογή προγράμματος χρηματοδότησης για την αντικατάσταση υαλοπινάκων αντί για την παροχή επιδόματος πετρελαίου.

Η επανέναρξη του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον» εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού, όπως προκύπτει και από έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ταμειακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ που κοινοποίησε στον Βουλευτή κ .Χαρακίδη το αρμόδιο Υπουργείο ως απάντηση του σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει στις 7 Απριλίου 2015.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι στις προτεραιότητες και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η Ειδική Γραμματεία αναφέρει στην απάντηση της πως σε συνεργασία και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έναρξη ενός νέου προγράμματος αντίστοιχου με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην απάντηση πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει:

  • Η αξιοποίηση των προτάσεων των εμπλεκόμενων φορέων
  • Η ολοκλήρωση της εκ των προτέρων αξιολόγησης του χρηματοδοτικού μέσου
  • Η ολοκλήρωση των δράσεων της σχετικής υποχρέωσης για την πλήρη ενσωμάτωση των οδηγιών 2010/31/ΕΕ και 2012/27/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο.
  • Τέλος στο έγγραφο επισημαίνεται πως όσον αφορά την εξόφληση των ωφελούμενων του τρέχοντος προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ οίκον», έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες ενέργειες και στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αποπληρωθούν οι αιτήσεις τελικής εκταμίευσης που εκκρεμούν σε όλη την χώρα.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s