ΙΕΑ: Για Πρώτη Φορά Πάνω Από 1% της Παγκόσμιας Ζήτησης Ηλεκτρισμού Καλύπτεται Από Φωτοβολταϊκά

φωτοβολταϊκάΌπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2014, για πρώτη φορά τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν άνω του 1% της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρισμό.

Αν και μικρό, το ποσοστό αυτό θεωρείται ορόσημο για τον κλάδο, ενώ ξεπέρασε και τις προσδοκίες των εκπροσώπων του, τονίζει ο πρόεδρος του IEA PVPS, του εξειδικευμένου προγράμματος του Οργανισμού για τα φωτοβολταϊκά, Στέφαν Νόβακ.

Ο Νόβακ σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον νέες προκλήσεις για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και ευκαιρίες. «Το 2014 είχαμε προσθήκες 40 γιγαβάτ παγκοσμίως, γεγονός που αύξησε την συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 180 γιγαβάτ. Ταυτόχρονα, ο χαμηλότερος ρυθμός σε σχέση με το παρελθόν αντανακλά συγκεκριμένες αλλαγές στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών αγορών».

Σύμφωνα με την έκθεση του IEA PVPS, αναπτύσσονται έντονα οι αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ, ενώ αντιθέτως πτωτικά κινείται η αγορά της Ευρώπης. Στην Ασία υλοποιήθηκε το 59% των νέων έργων του 2014, ενώ αυτό το ποσοστό κατείχε η Ευρώπη το 2012 και πλέον έχει υποχωρήσει στο 18%.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για την μείωση του κόστους της εν λόγω τεχνολογίας: «Τα φωτοβολταϊκά ενίσχυσαν περαιτέρω την σχέση κόστους-οφέλους και έγιναν μια από τις πιο φθηνές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα 0,06 δολάρια ανά κιλοβατώρα».

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s