«Άσφαιρη» η ρύθμιση οφειλών προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

ΤΣΜΕΔΕΣυνεχίζει να ταλανίζεται από την οικονομική κρίση ο κλάδος των αρχιτεκτόνων και μηχανικών με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι επαγγελματιών να έχει τεθεί εκτός κοινωνικής ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ουσιαστικά εκτός… επαγγέλματος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ η πρόσφατη ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, όπως προκύπτει από το αρθ.28 του ν.4321/2015 (ΦΕΚ Α’32) το οποίο τροποποιήθηκε με το αρθ.19 του ν.4324/2015 (ΦΕΚ Α’44) με το οποίο δόθηκε παράταση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι 2/6/2015 ουσιαστικά δεν μειώνει το κεφάλαιο οφειλής, ούτε καν με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίσης, οι δόσεις είναι έντοκες, με αποτέλεσμα όσες περισσότερες δόσεις επιλέγει ο ασφαλισμένος, τόσο περισσότερα να πληρώνει σε βάθος χρόνου, η ρύθμιση βρίσκεται σε ισχύ μόνο αν καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές και καταπίπτει αν δεν καταβληθούν δυο συνεχόμενες δόσεις.

Την ίδια στιγμή οι εξοντωτικές αυξήσεις στις εισφορές δεν έχουν θιγεί, ενώ ο ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ για να κάνει χρήση της ρύθμισης χρειάζεται να καταβάλει ένα σεβαστό ποσό εφάπαξ, που περιλαμβάνει το χαράτσι υπέρ ΟΑΕΔ, τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2014 (γι’ αυτούς που μπήκαν στη ρύθμιση πριν την τροπολογία).

Ως εκ τούτου ο Σύνδεσμος καλεί την κυβέρνηση με άμεση νομοθετική παρέμβαση:

  • Να αποσυνδέσει την ισχύ της ρύθμισης από την υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τα φυσικά πρόσωπα και να αυξήσει τον αριθμό των μη καταβαλλόμενων δόσεων προκειμένου να ισχύσει η ρύθμιση.
  • Να προχωρήσει σε διαγραφές χρεών σε ότι αφορά το χρέος σε κεφάλαιο της περιόδου 2009-2014 και όχι μόνο στις προσαυξήσεις, για κάθε χρόνο ανεργίας ή χαμηλού εισοδήματος.
  • Οι αυξημένες εισφορές να μην ενσωματωθούν στα ειδοποιητήρια του α’ εξαμήνου του 2015 στις 15/5.
  • Να δώσει λύση στο αδιαχώρητο και στις ουρές που δημιουργούνται στο Ταμείο.
  • Να δώσει όση παράταση χρειαστεί για την υπαγωγή όσων συναδέλφων/ισσών το επιθυμούν στη ρύθμιση.
  • Nα υπάρχει δυνατότητα αναστολής των χρεών για τους συναδέλφους που δεν πληρούν τα κριτήρια διαγραφής των χρεών, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα με δυνατότητα εξαγοράς τους. Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι εργοδοτικές εισφορές.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s