Σε κίνδυνο οι επενδύσεις ΑΠΕ λόγω των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων

Α.Π.Ε.Σε κίνδυνο βρίσκονται οι επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και το επενδυτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του κλάδου στο Euractiv.gr, αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα έργα στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, καθώς το ρίσκο θεωρείται υπερβολικό για τις εταιρείες.

“Ακόμα και αν υπάρξει λύση με τους δανειστές, δεν πιστεύω ότι θα βιαστεί κανείς να ξεκινήσει νέα σχέδια”, δήλωσε σχετικά ένας εξ αυτών.

Όπως τονίζει το Euractiv, η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό, αλλά εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν περικοπεί οι επιδοτήσεις για ΑΠΕ σημαίνει ότι η κατάσταση διαιωνίζεται, ιδίως αν λάβουμε υπόψη και την οικονομική κρίση.

Όπως τόνισε ο Τζόναθαν Ρόμπινσον, σύμβουλος της Frost & Sullivan, “εισήγαγαν το 2012 ένα μέτρο που άλλαξε την στήριξη και ανέστειλε πολλά από τα κίνητρα για τις ΑΠΕ, όταν βρίσκονταν στο απόγειο της κρίσης. Κάποιες εταιρείες θα επιλέξουν να συνεχίσουν στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι θα είναι λιγοστές. Δεν αρέσει στους επενδυτές η έντονη αβεβαιότητα”.

Εκπρόσωπος της Enel σχολίασε ότι ο όμιλος παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 308 μεγαβάτ στην Ελλάδα. Η ισπανική Iberdrola αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή σχολίασε ότι το επενδυτικό της πρόγραμμα προχωρά και θα αναπροσαρμοστεί εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, αναλόγως των εξελίξεων.

Τέλος, η Βιρτζίνια Μάρεϊ, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Watson Farley & Williams, με έδρα την Ελλάδα, δήλωσε πως “θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει η βεβαιότητα στις ΑΠΕ. Αναμένω ότι οι επενδυτές θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-6 μήνες για να σιγουρευτούν ότι πέρασε η κρίση”.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s