Ποια ακίνητα θα μπουν στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας

ακίνηταΑγώνα δρόμου θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να συστήσει το νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας το οποίο ταχύτατα θα πρέπει να βρει την δημόσια περιουσία που θα εισφερθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να γίνει με βάση το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει το προσωπικό και την τεχνογνωσία για να προχωρήσει σε αλλαγή του καταστατικού του και νέο τρόπο λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπάρχουσα διοίκηση του Ταμείου τελεί υπό παραίτηση.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους να τρέξουν το νέο Ταμείο καθώς και την ομάδα εκείνη που θα κάνει την αξιολόγηση των ακινήτων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα ακινήτων της ΕΤΑΔ (πρώην ΚΕΔ) και μένει να φανεί ποια περιουσιακά στοιχεία θα εισφερθούν.

  • Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι αρχικά θα εισφερθούν οι τράπεζες οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα μέσω του ESM και στη συνέχεια θα δοθούν στο Ταμείο ώστε να υπάρξει διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους.
  • Οι θυγατρικές τραπεζών και κυρίως το δίκτυο στα Βαλκάνια ή ακόμη και η τουρκική Financbank της Εθνικής είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί αν θα πάνε δηλαδή κι αυτές στο Ταμείο.
  • Άγνωστος είναι ο αριθμός των ακινήτων που θα εισφερθούν καθώς και η αποτίμησή τους. Υπάρχουν δεκάδες βραχονησίδες, οικόπεδα και μεγάλες εκτάσεις που παραμένουν επί χρόνια αναξιοποίητα και τα οποία δημιουργούν μια σημαντική αξία. Γούρνες, Καϊμακτσαλάν, Φωνή της Αμερικής στην Ξάνθη, Ρίο – Αντίριο, Ιππόδρομος κ.λπ. είναι ορισμένα από τα φιλέτα μαζί με τον απούλητο Αστέρα. Επίσης ακίνητα ταμείων και φορέων όπως η ΕΡΤ, ο ΟΣΕ κ.λπ.
  • Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θα εισφερθούν και εταιρείες του δημοσίου προς πώληση ή ακόμη και δικαιώματα π.χ. στους υδρογονάνθρακες. ΟΣΕ, ΑΔΜΗΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, το Παραλιακό Μέτωπο, το 10% του ΟΤΕ, λιγνιτορυχεία κ.λπ. λογικά θα πρέπει να ενταχθούν στο Ταμείο και από την πώλησή τους να μειώνεται το χρέος.

Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, να υπάρξει τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ώστε να υπάρξει άμεση αποπληρωμή χρέους και χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s