«Παγωμένη» σε στάση αναμονής η αγορά ακινήτων

Αγορά Ακινήτων«Πάγο» ακόμη και στις ελάχιστες συναλλαγές ακινήτων που είχαν κλείσει φέτος το καλοκαίρι έβαλαν τα capital controls αλλά και ο φόβος «κουρέματος» των καταθέσεων και εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από μεσίτες, πωλητές επαγγελματικών ακινήτων που είχαν βρει αγοραστή –κυρίως από το εξωτερικό- και είχαν συμφωνήσει στο τίμημα, την τελευταία στιγμή σταμάτησαν τη διαδικασία προκειμένου να αποφύγουν τη πιθανότητα τα χρήματα που θα λάβουν να «κουρευτούν» ή ακόμη και να γίνουν δραχμές.

Την χαριστική βολή έδωσε η προκήρυξη εκλογών και η παράταση της αβεβαιότητας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η τραπεζική αναταραχή, η αυξημένη ανεργία και τα χιλιάδες λουκέτα στην αγορά οδηγούν σε δυσμενείς εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων.

Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης δίνει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του τέως καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Επαμεινώνδα Πανά. Σε ποσοστό 63,7% οι ειδικοί του real estate που συμμετείχαν σε αυτή, προβλέπουν ότι η αγορά ακινήτων για επαγγελματικούς χώρους θα είναι χειρότερη ή πολύ χειρότερη το επόμενο εξάμηνο, ποσοστό μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 50,3% του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ένας στους τρεις εκτιμά ότι η αγορά θα παραμείνει στάσιμη και μόλις το 6,4% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η πορεία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων θα είναι καλύτερη τους επόμενους έξι μήνες.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί του real estate εκτιμούν

Σε ποσοστό 95,1% ότι υπάρχει υπερπροσφορά («ισχυρό πλεόνασμα προσφοράς» + «πλεόνασμα προσφοράς»).

Σε ποσοστό 71,9% ότι υπάρχει μια σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων σε σχέση με έξι μήνες πριν.

Το 69,8% προβλέπει ότι θα υπάρξει σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων το επόμενο εξάμηνο, ενώ το 12,2% θεωρεί ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές.

Οι ειδικοί προβλέπουν σε ποσοστό 29,7%, σχεδόν την ίδια ζήτηση αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 62,5% αυτών, θεωρεί πως η ζήτηση θα μειωθεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σχετικά με το πώς αναμένουν να διαμορφωθούν οι πωλήσεις των ακινήτων για επαγγελματική χρήση το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Το 34,4% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν οι ίδιες με αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Σε ποσοστό 42,2% οι ειδικοί της κτηματαγοράς προβλέπουν ότι οι πωλήσεις των ακινήτων για επαγγελματική χρήση θα είναι χαμηλότερες το επόμενο εξάμηνο.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s