Απίστευτη καταιγίδα φόρων για 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

ΕΝΦΙΑΦορολογικό σοκ σε 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που δόθηκε νύχτα του Σαββάτου σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί από τη Βουλή Παρασκευή ή Σάββατο.

Η κυβέρνηση υπέκυψε στις απαιτήσεις του Μνημονίου ακυρώνοντας ακόμη και τα τελευταία ευνοϊκά μέτρα και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ. Πανικός προκύπτει και από τις προβλέψεις για τη φορολόγηση των ενοικίων ενώ δεν υπάρχει αναφορά στη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων, επομένως θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες και για έσοδα που δεν έχουν εισπράξει.

Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο διατηρείται και θα εισπραχθεί χωρίς απαλλαγές που υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά θα πληρώσουν και εκείνοι οι πολύ μικροί ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν ως τώρα, επειδή τους έβγαινε ΕΝΦΙΑ κάτω από 10 ευρώ.

Εφέτος μόλις 1 ευρώ ΕΝΦΙΑ θα απαιτείται να πληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι παγίως η εφορία δεν αναζητούσε να εισπράξει μικροποσά από φόρους, αλλά και αυτό θα ανήκει πολύ σύντομα στο παρελθόν.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών και νησιών της Ελλάδας, θα δουν ξαφνικά τις επόμενες μέρες ότι πρέπει να πρέπει να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, επειδή αυτός θα επιβάλλεται πλέον και για τα σπίτια 100 ή 200 χρόνων που κληρονόμησαν, είτε έχουν διατηρηθεί ως μνημεία ή ακόμα και αν είναι ερείπια που δεν μπορούν να τα φτιάξουν -λόγω και των αυστηρών απαιτήσεων του νόμου για εργασίες μηχανικών, ειδικά υλικά κατασκευής κλπ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι καταργείται αναδρομικά από 1.1.2015 (και άρα αυτό επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος) η εξαίρεση από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, της αξίας (αν και «συλλεκτικής» μάλλον πια παρά εμπορικής) που έχουν:

  • εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού
  • κτίρια που είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό (100) ετών και τα οποία, έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή ως έργα τέχνης, καθώς και των τυχόν αναλογούντων σε αυτά ποσοστών των επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται.

Όλοι επίσης θα πληρώσουν και για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αλλά και για τα οικόπεδα όπου βρίσκονται τα οικόπεδα.

Το πλήγμα για όσους εισπράττουν ενοίκια είναι διπλό, αφού με άλλες διατάξεις προβλέπεται:

  • αναδρομική αύξηση από 1.1.2015 (που θα πληρωθεί φέτος δηλαδή) στο φόρο για τα ενοίκια. Θα πρέπει να εκδοθούν ξανά (για άλλη μια φορά φέτος) νέα εκκαθαριστικά, με τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν 15% (αντί 11%) όσοι εισέπραξαν ενοίκια έως 12.000 και 35% (αντί 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  • κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Από το γράμμα του νόμου  προκύπτει ότι η εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο, προκειμένου να μη φορολογηθούν, θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2015 και μετά, δηλαδή από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016.

ΠΟΜΙΔΑ: Στο εκτελεστικό απόσπασμα οι ιδιοκτήτες

Για εν ψυχρώ εκτέλεση των ιδιοκτητών ακινήτων κάνει λόγο η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Αναλύοντας τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

“Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Με τις διατάξεις του σν που δώσατε σε «διαβούλευση» μέσα σε μια Κυριακή, και χωρίς καμιά απολύτως ουσιαστική διαβούλευση μαζί μας, οδηγείτε κυριολεκτικά στο εκτελεστικό απόσπασμα τεράστιες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων. Συγκεκριμένα, με διατάξεις που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν:

  1. Επιβάλλετε στυγνή φορολόγηση στα αποδεδειγμένα ανείσπρακτα μισθώματα, εξωθώντας την κοινωνία σε αναγκαστικές εξώσεις, αλλά και αυτοδικίες, αφού και οι νόμιμες εξώσεις σήμερα απαγορεύονται.
  2. Αυξάνετε τη φορολογία των μισθωμάτων έως και 40% την ώρα που ζητάτε την καταβολή βαρύτατου ΕΝΦΙΑ από τους ίδιους φορολογούμενους.
  3. Καταδικάζετε σε αφανισμό και κατεδάφιση τα διατηρητέα κτίρια της χώρας μας άνω των 100 ετών, επιβάλλοντας συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, παρά τη ρητή διάταξη του Συντάγματος (24 παρ.6) και την κυρωμένη από τη χώρα μας Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας (Σ28.1).
  4. Η επιβολή συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ στην εκτός σχεδίου γη ήταν πάγιο αίτημά μας, με αποκλειστικό στόχο να υπάρξει δυνατότητα της αναγκαίας αντίστοιχης ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους της αστικής περιουσίας, η οποία αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στη δημευτική διπλή φορολόγηση ΕΝΦΙΑ με βάση αντικειμενικές αξίες που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν, και όχι να αποτελέσει αυτό ένα ακόμη στυγνό φορολογικό μέτρο σε βάρος της ιδιοκτησίας.

Με αλλεπάλληλες επιστολές μας σας ζητήσαμε να μας καλέσετε σε άμεση και ουσιαστική διαβούλευση για τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία συμβαίνει να γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, αφού για μας είναι κυριολεκτικά θέματα «ζωής και θανάτου», πλην ματαίως. Σας καλούμε να το πράξετε έστω και τώρα.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s