Με τις σημερινές αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ του 2016

Αγορά ΑκινήτωνΤη φορολόγηση των ακινήτων με τις σημερινές υψηλές αντικειμενικές τιμές και το 2016 προδιαγράφει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές προβλέπεται ότι η φορολόγηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας πρόκειται να φέρει στα κρατικά ταμεία και το 2016 τουλάχιστον το ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή όσα φέρνει και ο ΕΝΦΙΑ.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει ότι το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συνεχούς επικαιροποίησης των αντικειμενικών τιμών, οι οποίες και θα ακολουθούν τις τάσεις των τιμών στην κτηματαγορά.

Ωστόσο, οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα προκύψουν από την εφαρμογή στην πράξη του νέου μηχανισμού καθορισμού των τιμών των ακινήτων θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2017. Έτσι ο φόρος ακινήτων που πρόκειται να εισπραχθεί το 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων που θα ισχύουν τότε. Αντίθετα, και το 2016 ο φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές εξωπραγματικές αντικειμενικές τιμές. Άλλωστε και η τρόικα εναντιώνεται στη μείωση των αντικειμενικών τιμών πριν το 2017 καθώς η φορολόγηση των ακινήτων αποτελεί ένα από τα βασικά εισπρακτικά μέτρα και του επόμενου έτους.

του Σπύρου Δημητρέλη
αναδημοσίευση από Capital

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s