Σπογγοειδές μέταλλο αποτελείται κατά 99,9% από αέρα, ελαφρύ σαν φτερό

microlatticeΈνα μέταλλο που αποτελείται κατά 99,9% από αέρα είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να χρησιμοποιηθεί ως υλικό κατασκευής σε αεροσκάφη και διαστημικούς πυραύλους.

Το μέταλλο με την ονομασία «microlattice» εφηύρε η αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing και αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε ένα video για να δείξει πόσο ελαφρύ είναι το νέο υλικό.

Όπως θα δείτε παρακάτω, μια ερευνήτρια αρχιτεκτονικής υλικών στα εργαστήρια HRL Labs που συνεργάστηκε με την Boeing στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Σοφία Γιάνγκ, κρατάει ένα μικρό κύβο στην παλάμη του χεριού της και στη συνέχεια τον φυσάει: το μέταλλο ταλαντεύεται στην επιφάνεια σαν πούπουλο!

Πρότυπο για την κατασκευή του νέου υλικού αποτέλεσαν τα ανθρώπινα οστά: ο «σκελετός» του αποτελείται από κοίλα, εξαιρετικά λεπτά σωληνάρια -με τοιχώματα περίπου 1.000 φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα- τα οποία συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα «αραχνοΰφαντο» μέταλλο, ικανό να στέκεται ακόμα και επάνω στο χνουδωτό άνθος μιας πικραλίδας.

Τα σωληνάρια έχουν διάμετρο 100 μικρομέτρων και τα τοιχώματά τους δεν ξεπερνούν τα 100 νανομέτρα!

Εάν πέσει από το ύψος του κεφαλιού θα φτάσει στο έδαφος μετά από 10 δευτερόλεπτα, ενώ σύμφωνα με την Boeing είναι τόσο ανθεκτικό ώστε μπορεί να προστατεύσει ένα αβγό (ως περιτύλιγμα) που θα πέσει στο έδαφος από τον 25ο όροφο ενός ουρανοξύστη.

Παρά την πολύ χαμηλή πυκνότητα το microlattice εμφανίζει εξωπραγματική για τα σημερινά δεδομένα δυνατότητα απορρόφησης των εντάσεων, αλλά και επαναφοράς όταν εκτεθεί σε συνθήκες συμπίεσης, η οποία μάλιστα ξεπερνάει το 50% της δύναμης που έχει δεχθεί.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το εν λόγω υλικό, πέρα από τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αεροσκαφών που θα καταναλώνουν απείρως λιγότερα καύσιμα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη NASA για την κατασκευή ελαφρύτερων και μικρότερων σε όγκο διαστημικών σκαφών -ακόμα και κατά 40%- γεγονός που θα άνοιγε νέους δρόμους στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s