Στο Κτηματολόγιο Κατερίνη, Εδεσσα, Κοζάνη, Φλώρινα

Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ανώνυμη ΕταιρείαΑκόμα τέσσερις πρωτεύουσες νομών, η Κατερίνη, η Έδεσσα, η Κοζάνη και η Φλώρινα, εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι ιδιοκτήτες στις περιοχές αυτές έχουν προθεσμία πέντε ετών για τυχόν διορθώσεις, καθώς στη συνέχεια οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο θα γίνουν οριστικές. Με τις τέσσερις νέες πόλεις, τα κτηματολογικά γραφεία που έχουν αντικαταστήσει υποθηκοφυλακεία ανέρχονται σε 111.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ Α.Ε.), στις τέσσερις πόλεις που εντάχθηκαν από τις 14 Οκτωβρίου στο Εθνικό Κτηματολόγιο έχουν καταγραφεί σχεδόν 284.000 δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε 142.000 δικαιούχους. Όπως γίνεται λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις, στην Κατερίνη, την Έδεσσα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα τα αντίστοιχα υποθηκοφυλακεία καταργούνται, τα βιβλία τους μεταφέρονται στα κτηματολογικά γραφεία ως αρχείο και πλέον όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, μέσω του Συστήματος Πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΧΑ, από τη στιγμή που ξεκινά τη λειτουργία του ένα κτηματολογικό γραφείο, οποιαδήποτε διόρθωση στα στοιχεία του μπορεί να γίνει σε διάστημα πέντε ετών για τους κατοίκους εσωτερικού (ή επτά ετών για τους κατοίκους εξωτερικού). Μετά την παρέλευση των προθεσμιών, οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή πρακτικά ισοδυναμούν με τίτλο ιδιοκτησίας. Επομένως, τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περνούν στην κυριότητα του Δημοσίου. Ενώ ο πολίτης δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την κυριότητα ενός ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση.

Η ένταξη των τεσσάρων πόλεων στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου ανεβάζει στους 365 τους (προ-καποδιστριακούς δήμους) που εξυπηρετούνται από κάποιο κτηματολογικό γραφείο. Το σύστημα περιλαμβάνει περίπου 8,2 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα για συνολικά 4 εκατομμύρια ιδιοκτησίες.

Να σημειωθεί ότι από το 2003, οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο κτηματολογικό γραφείο στο Πολύκαστρο Κιλκίς, έως σήμερα, στο ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου έχουν καταχωριστεί πάνω από 2.000.000 πράξεις. Το 2014 ο μέσος όρος καταχώρισης νέων πράξεων ήταν 420 ανά μέρα.

του Γιώργου Λιάλιου
αναδημοσίευση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Advertisements

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s