Άνω κάτω οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ του 2016

Αντικειμενικές αξίες«Σολομώντεια λύση» στο θέμα της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές αγοραίες τιμές των ακινήτων, ώστε να μην υποχρεωθεί να επιβαρύνει με επιπλέον φόρους τους φορολογούμενους των αποκαλούμενων λαϊκών περιοχών, αλλά και να μην ανοίξει «τρύπα» στον Προϋπολογισμό, αναζητά μάταια η κυβέρνηση.

Η μετάθεση για το 2017, άλλωστε, της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών τιμών αντικατοπτρίζει το μέγεθος του διλήμματος που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο. Η απόπειρα εξίσωσης αντικειμενικών και πραγματικών τιμών, εκτός από μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές, οδηγεί και σε αυξήσεις, ως επί το πλείστον σε περιοχές όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι, όπου οι τιμές ζώνης υπολείπονται ακόμη των εμπορικών. Ο μόνος τρόπος, για να μη «φορτωθούν» με φόρους οι φτωχότεροι, είναι να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες σε Ψυχικό και Βούλα. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, υπάρχει το ρίσκο τα έσοδα να πέσουν… στα τάρταρα. Υπενθυμίζεται ότι από τα ακίνητα έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Σε αναμμένα κάρβουνα
Όσο η κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί επισήμως ως προς το ποιος θα πληρώσει το… μάρμαρο των επιβεβλημένων αναπροσαρμογών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τόσο οι ιδιοκτήτες στις πιο λαϊκές περιοχές ανησυχούν. Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, οι τιμές ζώνης στις εν λόγω συνοικίες της Αθήνας κυμαίνονται χαμηλότερα των εμπορικών τιμών. Για παράδειγμα, στην Πετρούπολη ο μέσος όρος των αντικειμενικών υπολογίζεται σε 1.175 ευρώ/τ.μ. έναντι μέσου όρου εμπορικών 1.530 ευρώ/τ.μ. Αντιστοίχως, το Ίλιον έχει αντικειμενικές στα 900 ευρώ/τ.μ. και εμπορικές στα 1.160 ευρώ/τ.μ. Όπως σημειώνουν κτηματομεσίτες, για να επιτευχθεί η εξίσωση, τότε οι αντικειμενικές θα πρέπει να ανέβουν σε ποσοστό 30,21% και 28,89% αντίστοιχα.

της Αγγελικής Βελεσιώτη
αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s