Κατά 193 MW Αυξήθηκε η Εγκατεστημένη Ισχύς των ΑΠΕ το Τελευταίο 12μηνο

Α.Π.Ε.Η εγκατεστημένη ισχύς των Μονάδων ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα έφτασε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 τα 4.484 MW, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση. Το ποσοστό των Μονάδων ΑΠΕ έχει φτάσει το 25,35% στο σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα.

Τους τελευταίους 12 μήνες εισήχθησαν στο Σύστημα 193 MW, 172 από τα οποία αφορούν σε αιολικά πάρκα. Η αιολική ισχύς είναι αυτή που πρωταγωνιστεί τα τελευταία 2 έτη στη μεγέθυνση του εγχώριου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, καθώς σε αυτό το διάστημα έχει αυξηθεί κατά 17% έναντι 4,6% της Φ/Β ισχύος.

Στο σύνολο της Επικράτειας οι Μονάδες ΑΠΕ παρήγαγαν 6,67 TWh τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Η παραγωγή τους παρουσιάζεται ενισχυμένη σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2014 (5,96 TWh) αλλά και του 2013 (5,93 TWh).

Πόσο κοστίζει όμως στο Σύστημα η παραγωγή από Μονάδες ΑΠΕ;

Οι 6,67 TWh που παρήχθησαν τους πρώτους 8 μήνες του 2015 κόστισαν συνολικά 1,09 δις €. Από αυτά τα 760 εκ. € αφορούν στην αποζημίωση των πάσης φύσης Φ/Β παραγωγών, ενώ το συνολικό κόστος της αιολικής ενέργειας ανήλθε σε 225 εκ. €. Η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας (€/ MWh) Μονάδων ΑΠΕ διαμορφώθηκε στα 163,5 €/ MWh στο τέλος του πρώτου οκταμήνου του τρέχοντος έτους.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s