Αυθαίρετα παντός καιρού και… δασικού χάρτη

ΑυθαίρεταΣε ένα νέο απίστευτο αλαλούμ οδηγήθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή με αφορμή τροπολογία των υπουργών Π. Κουρουμπλή και Γ. Τσιρώνη για τα αυθαίρετα.

Η τροπολογία που ήταν και επείγουσα, ανέφερε ότι θα αναστελλόταν πανελλαδικά η κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με την έκθεση-αξιολόγηση συνεπειών της ρύθμισης, η αναστολή των αποφάσεων κατεδάφισης των αυθαιρέτων, έως την κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας αποφασίστηκε, έτσι ώστε να αποτραπούν μη αναστρέψιμες ενέργειες, δεδομένου ότι η κύρωση των χαρτών θα άρει οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης των κτισμάτων, οριστικοποιώντας έτσι με τρόπο ασφαλή την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων κτισμάτων εντός των δασικών εκτάσεων.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος τόνιζαν ότι εντός του Νοεμβρίου προγραμματίζεται η ανακοίνωση των τροποποιήσεων της νομοθεσίας για την επιτάχυνση της κύρωσης των δασικών χαρτών, άρα και της ολοκλήρωσης του έργου του Κτηματολογίου. Βεβαίως η τροπολογία άνοιγε παράθυρο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων για αρκετό χρονικό διάστημα αφού οι δασικοί χάρτες στην Ελλάδα χρειάζονται έως και πέντε χρόνια για να φτιαχτούν.

Τελικά μετά από πιέσεις και αντιδράσεις αργά χθες το βράδυ αποσύρθηκε η τροπολογία από τον κ. Τσιρώνη ώστε να την επαναφέρει σύντομα σε επόμενο νομοσχέδιο.

Παρότι ήταν επείγουσα η τροπολογία, αποσύρθηκε κατόπιν εισηγήσεως του προεδρείου της Βουλής, ώστε να διεξαχθεί διάλογος επ’ αυτής, όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιρώνης. Εξέφρασε ταυτοχρόνως την ελπίδα «να μην χάσει κανείς το σπίτι του λόγω αυτής της καθυστέρησης».

Υπενθυμίζεται οτι τον περασμένο Αύγουστο το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε αίτηση για ανατροπή της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, με την οποία διατάχθηκε το 2007 η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε δημόσια δασική έκταση 350 τετραγωνικών μέτρων, καθώς έκρινε ότι αποτελεί δέσμια υποχρέωση της Διοίκησης να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε τέτοιου είδους εκτάσεις, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, αφού προηγουμένως κληθεί σε ακρόαση ο ενδιαφερόμενος.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν χρειάζεται να έχει προηγουμένως καταρτιστεί δασολόγιο ή δασικός χάρτης, προκειμένου να είναι νόμιμη η απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s