Μoντέλο «ΕΤΑΑ» θα έχει το νέο υπέρ – Ταμείο

ΕΤΑΑΣτα βήματα του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) θα κινηθεί ο Ενιαίος Ασφαλιστικός Φορέας που σχεδιάζει το Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Αυτό σημαίνει πως όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης θα υπαχθούν στον ίδιο φορέα, ο οποίος θα έχει ένα κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλα τα έως τώρα ταμεία αλλά ως «τομείς» (πχ τομέας ΙΚΑ-μισθωτών, τομέας ΟΑΕΕ –ελευθέρων επαγγελματιών κλπ.).

Ο κάθε τομέας θα έχει όμως και τα δικά του υποδιοικητικά όργανα, τα οποία ενδέχεται να έχουν αρκετά αποφασιστικό χαρακτήρα. Η διαδικασία της ενοποίησης των ταμείων θα ξεκινήσει στα τέλη του 2015, με βάση νόμο τον οποίο πρέπει να περάσει η κυβέρνηση μέχρι τέλη του τρέχοντος μήνα, αλλά θα ολοκληρωθεί το 2017. Παράλληλα θα «τρέξει» και η διαδικασία ενοποίησης των κανόνων εισφορών παροχών σε 6 εκατομμύρια άμεσα ασφαλισμένων, που κάθε άλλο παρά «τεχνικά» εύκολη πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας.

Κατά τα άλλα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται η πλήρης αφαίρεση των τομέων πρόνοιας και υγείας από όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αυτό σημαίνει πως οι προνοιακές παροχές σε χρήμα και είδος θα φύγουν από την εποπτεία των Ταμείων ακόμα και του Υπ. Εργασίας, ενώ θα συσταθεί ένας ξεχωριστός λογαριασμός στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα αποδίδονται στον παραπάνω φορέα άμεσα και στο ακέραιο.

Όσον αφορά το μέλλον των επικουρικών ταμείων, επανεξετάζεται η αρχική θέση του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου περί «συγχώνευσης» τους στα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Αντ’ αυτής συζητείται πχ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) μία μείωση 5% μέσω της διαμόρφωσης κατώτατων και ανώτατων ορίων (100-350 ευρώ).

Τέλος αναφορικά με τα ταμεία πρόνοιας τα οποία δίδουν εφάπαξ, όπως πχ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), εξετάζεται η ενοποίηση τους και η ένταξη τους στον νέο ενιαίο φορέα, με παράλληλη μείωση έως 8% του ύψους των παροχών τους.

του Δημήτρη Κατσαγάνη
αναδημοσίευση από Capital

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s