Η πλήρης μετάβαση σε ΑΠΕ θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας

Α.Π.Ε.Η μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και πολλαπλά οφέλη για τους επενδυτές, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έκθεση του περιβαλλοντικού οργανισμού NextGen Climate America, έδειξε ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προσθέσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας έως το 2030, και περίπου άλλα δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας ως το 2050, μόνο στις ΗΠΑ.

Παράλληλα το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 290 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα βελτιωθεί και το κατά κεφαλήν εισόδημα. Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα σενάρια για τη μείωση εκπομπών κατά 80 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών συχνά υπόκεινται σε κριτική για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, ακόμη και αν η πραγματικότητα έχει δείξει η καθαρή ενέργεια μπορεί να ενισχύσει οικονομικούς παράγοντες, όπως το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αναφέρει η έκθεση.

Εξάλλου τα τελευταία χρόνια, οι θέσεις εργασίας στην ηλιακή βιομηχανία έχουν αυξηθεί 20 φορές ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία.

Επιπλέον, οι αντίθετες οικονομικές προβλέψεις δε λαμβάνουν υπ’ όψιν το ενδεχόμενο κόστος της μη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό κίνδυνο.

Ωστόσο η κάθε χώρα χρειάζεται να αφιερώσει ειδικούς πόρους, εκπαιδευτικούς και οικονομικούς, σε περιοχές που θα δυσκολευτούν να μεταβούν από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές.

«Για να επιτύχει η προσαρμογή πρέπει να κατανεμηθούν ειδικοί νέοι πόροι για την οικονομική διαφοροποίηση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση και άλλες υπηρεσίες απασχόλησης για τους εργαζομένους και τις κοινότητες που θα πληγούν από τις απώλειες θέσεων εργασίας σε ανθρακωρυχεία και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή:

Υποβολή σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s